Choukoud droomt van marathon in Rio

Beste Nederlander in Dam tot Damloop heeft zijn zinnen gezet op de Spelen

ELINE VAN SUCHTELEN

Met een brede glimlach loopt Khalid Choukoud rond in het finishvak bij de Dam tot Damloop. Na zijn succesvolle debuut op de marathon in april dit jaar moest de 28-jarige atleet op de rem trappen. De langeafstandsloper die op 14-jarige leeftijd van Marokko naar Nederland emigreerde had de impact van de wedstrijd over 42,195 kilometer onderschat. "Het is een onmenselijke afstand", vertelt Choukoud glunderend. "Daarom is het zo mooi. Je moet in topvorm zijn om daar te presteren. Dat kost je minstens zes of zeven maanden."

Na zijn glorieuze debuut in Rotterdam, waarin hij met 2.10.52 de negende snelste race ooit neerzette door een Nederlander, was zijn lichaam gebroken. Overal spierpijn en hij kon een week lang de slaap niet vatten.

Dus deed hij drie weken niets, behalve wat zwemmen en fietsen.

Met zijn tijd had hij zich ruimschoots gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen in augustus. Toch besloot Choukoud niet af te reizen naar Zürich. Hij voelde dat zijn lichaam nog niet voldoende hersteld was om nog een marathon te lopen. Op de tien kilometer wilde hij wel meedoen, maar een poging om zich op dat nummer te plaatsen mislukte vanwege een keelontsteking. Dus volgde hij de EK gefrustreerd thuis voor de televisie waar hij zag dat hij met zijn tijd uit Rotterdam Europees kampioen had kunnen worden. "Ik kon andere afstanden wel kijken. Maar naar de marathon kon ik bijna niet aanzien. Ik wilde zo graag meelopen."

De man die in 2011 grossierde in Nederlandse titels op verschillende afstanden staat niet graag langs de kant. Toch moest hij één keer eerder in zijn carrière aan de rem trekken. In 2007 werd hij positief getest op stanozolol, een verboden middel dat de sprinter Ben Johnson op de Spelen van Seoel in 1988 olympisch goud kostte. Choukoud zou per ongeluk vervuilde voedingssupplementen hebben genomen die hij van een onbetrouwbare coach kreeg op een trainingskamp in Marokko. Hij werd twee jaar geschorst en trainde in de tussentijd hard door bij de Atletiekunie, die altijd in zijn onschuld heeft geloofd.

Nu moet hij weer gas terugnemen, dit keer om een goede reden. Choukoud heeft zich ten doel gesteld om het Nederlandse record van 2.08.21 - in bezit van voormalig marathonloper Kamiel Maase - te verbreken. Voldoende rust nemen is daarin het belangrijkste. "Het deed heel veel pijn om de EK te laten schieten. Maar het is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Ik train nu beter dan ooit." Zijn marathondebuut heeft vooral mentaal iets veranderd. Van de wedstrijd over ruim zestien kilometer vanuit Amsterdam naar Zaandam kan hij niet meer zenuwachtig worden. "Ik weet dat ik 42 kilometer aan kan. Dan stelt dit echt niets voor."

Met zijn tijd van 47.59 kwam hij gisteren als eerste Nederlander over de finish achter elf buitenlanders, voornamelijk Afrikanen. De Keniaanse atleet John Mwangangi werd eerste in 45.43. De winnaar van vorig jaar, Nguse Amlosom uit Eritrea, werd tweede (45.46). Kinde Atelaw uit Ethiopië finishte als derde (45.50).

Het geweld van de Afrikanen kon Choukoud weinig schelen. Hij is vooral weer blij om weer te racen, nu zijn lichaam van alle pijntjes af is. De komende maanden richt hij zijn pijlen op de EK cross eind dit jaar in het Bulgaarse Samokov. Daarna gaat al zijn energie weer uit naar de marathon. Volgend jaar heeft hij er twee ingepland zodat hij twee kansen heeft om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio in 2016. Daar wil hij laten zien dat hij een groot talent is op het langste atletieknummer. "Ik vroeg me eerst af of ik wel was gemaakt voor die afstand. Maar ik ben absoluut de toekomst van Nederland. Dat heb ik wel laten zien tijdens mijn debuut."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden