Chongli vindt Winterspelen vooral veel gedoe, dat alleen maar geld kost

reportage In het dorp waar ski-onderdelen van de Spelen worden gehouden, wordt alles duurder

Boven het kleine supermarktje van mevrouw Wei prijkt nu een bord met 'Department Store'. Verderop in de straat kun je 'Fresh Pork' en een 'Barber House' vinden. Waarschijnlijk is Chongli het enige stadje in China waar alle winkelbordjes in het Engels zijn vertaald. De vertalingen maakten deel uit van een actieplan om Chongli, een gemeente met een bevolking van zo'n 120.000 mensen in de provincie Hebei, zo aantrekkelijk mogelijk te maken als kandidaat voor de Olympische Winterspelen in 2022.

De bordjes hebben hun werk gedaan. 'Chongli heeft gewonnen!', staat er op posters langs de recent geopende snelweg. Hier zullen in 2022 de ski-onderdelen van de Winterspelen worden gehouden. Dat betekent dat het slaperige stadje, dat in 2014 nog op een lijst met de armste gemeentes van China stond, een tijd van razendsnelle ontwikkeling ingaat. Dat is aan alles te zien. Ezels trekken karren met de haveroogst over de nieuwe zesbaansweg, pas geopende vijfsterren ski-resorts liggen vlak naast bakstenen dorpjes waar de socialistische leuzen nog op de muren staan. Binnenkort begint de bouw van een hogesnelheidslijn die de reistijd naar Peking - nu zo'n 4,5 uur met de bus - terug moet brengen naar 40 minuten.

Je ziet het ook aan de mensen. Normaal zien bergstadjes als Chongli hun jongeren wegtrekken naar de grote steden. In de bus vanuit Peking zitten nu tanige migrantenarbeiders: op zoek naar werk in de bouw. Ook Zhang Yuxin, die met zijn feloranje ski-jack opvalt tussen de grauwe kleding van de lokale bevolking hoopt in Chongli zijn carrière als skicoach verder te ontwikkelen. De 26-jarige stedeling traint het skiteam van de provincie Hebei. "Ik zit hier de komende zeven jaar wel goed", zegt hij.

De lokale bevolking is een stuk sceptischer. Zo zijn de huizenprijzen sinds China de Spelen kreeg toegewezen enorm gestegen. Speculanten uit de grote steden kopen vastgoed op, waardoor de prijzen nu bijna net zo hoog zijn als in Peking. De nieuwe ski-resorts worden gebouwd door bedrijven uit de hoofdstad die vaak hun eigen werknemers meenemen. "Werkelijk alles wordt duurder", bromt de 45-jarige aardappelboer Shi. "Voor de gewone bevolking heeft dit gedoe toch vooral nadelen."

Voor sommigen loopt de spanning nog wat hoger op. Zo gaat het dorpje Taizicheng waarschijnlijk helemal op de schop om plaats te maken voor het olympisch dorp. Waarschijnlijk, want Liu Yanqin, de 40-jarige eigenaresse van een van de weinige restaurantjes, heeft nog niks van de regering gehoord. "Iedereen weet dat het dorp hier komt, dus we zullen wel weg moeten. Maar ik zou wel eens willen weten wanneer dan precies en hoeveel compensatie we krijgen."

Ze weet al wel wat ze hier gaat missen, naast de diepblauwe, onvervuilde luchten. "In de stad is alles minder makkelijk. Hier kan ik in mijn eigen huis een restaurantje openen, waar ik ook nog andere spullen verkoop. In de stad heb je overal regels voor." Ze is pessimistisch over de commerciële mogelijkheden van de Olympische Spelen: "Dan heb je opeens concurrentie uit de hele wereld".

Toen Peking in 2001 gekozen werd als gaststad voor de Zomerspelen van 2008 was heel China in vervoering. De daaropvolgende jaren stond alles in het teken om China's economische ontwikkeling aan de wereld te tonen. Nu het zo snel opnieuw gebeurt, is het volk onverschilliger. China heeft als tweede economie wereldwijd niet zoveel meer te bewijzen. Als de 'olympische winterdroom' ergens nog voor enthousiasme zou kunnen zorgen, dan was het hier geweest. Maar zelfs in dit achtergebleven hoekje van de provincie Hebei is de magie eraf.

undefined

Team China

Op 31 juli werden de Olympische Winterspelen 2022 aan Peking toegewezen. Daarmee is de hoofdstad van China de eerste gaststad die zowel de Zomerspelen (2008) als de Winterspelen mag verwelkomen. Wegens een gebrek aan sneeuw en bergen rond de stad wordt een aantal onderdelen in de provincie Hebei, ten noorden van Peking, gehouden.

Voor het Olympisch Comité was de uitkomst van het verkiezingsproces teleurstellend. Geschikte kandidaten zoals Oslo en Krakau trokken zich al voor de stemming terug uit de race vanwege een gebrek aan draagvlak onder de eigen bevolking.

Zo bleven uiteindelijk alleen Team China en Team Kazachstan over. Dat alleen autoritaire regimes geïnteresseerd lijken in het organiseren van de Spelen is niet goed voor het imago van het beroemde sportevenement.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden