Chocomel als schoolmelk, vruchtensap als schoolfruit? Dat mag in Nederland niet meer

Nederland gaat strengere eisen stellen aan melk, groente en fruit dat gratis op scholen wordt verstrekt met subsidie van de Europese Unie. Nu nog geldt chocolademelk ook als schoolmelk en valt geconcentreerd vruchtensap onder de noemer schoolfruit.

De EU wil de subsidieregelingen voor schoolmelk en schoolfruit samenvoegen en verhogen tot 250 miljoen euro per jaar. De subsidie moet ervoor zorgen dat kinderen gezond eten en begrijpen waar hun voedsel vandaan komt. EU-lidstaten kunnen deels een eigen invulling aan die regels geven.

Nederland, dat in aanmerking komt voor 5 miljoen uit de pot, is tegen de voorgestelde regeling. Dat is deels vanwege de producten die eronder vallen en deels om principiële redenen: het eet- en drinkgedrag van kinderen en hun kennis van duurzaam eten vindt Nederland geen zaak van Europa maar een kwestie voor de nationale overheid.

Op 1900 Nederlandse scholen krijgen kinderen gedurende 21 weken per jaar gratis drie stuks fruit per week. In ruil voor de subsidie moeten scholen verplicht les geven over gezond en duurzaam eten.

Het ministerie van economische zaken, dat verantwoordelijk is voor schoolfruit en schoolmelk, hanteert nu nog de Europese productenlijst inclusief chocolademelk en vruchtensap. Daarover is het Voedingscentrum, bekend van de 'Schijf van 5', ontstemd.

Woordvoerder Roy van der Ploeg: "Het Voedingscentrum vindt dat alleen halfvolle en magere zuivelsoorten, zonder toegevoegd suiker, en verse soorten groente en fruit op scholen verstrekt zouden moeten worden."

Het Voedingscentrum heeft afspraken gemaakt met het ministerie om de regels aan te scherpen, zodat minder gezonde producten de school niet meer in mogen komen. Die gelden pas per volgend schooljaar. Toch krijgen leerlingen die producten ook nu al niet, omdat leveranciers het logistiek lastig vinden om veel verschillende producten aan te bieden.

DE VERDIEPING 8|9

De zin en onzin van schoolfruit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden