Chocolate chip cookies

Brutalen hebben de halve wereld. Voorbeeld? Een pakjesmerk dat zichzelf doodleuk 'Home Made' noemt. Slim bedacht, maar daar trapt de doorgewinterde antipakjesaanhanger natuurlijk niet in. Poeder dat je aanlengt met water en dan in de oven schuift, dat noemen wij geen zelfgebakken koekjes. Ook geen cookies.

American cookies zijn eigenlijk een heel klein beetje Hollands glorie. Het woord is immers een verbastering van ons eigen 'koekje'. Maar daarna houden de overeenkomsten al heel snel op. Wel eens een Hollands boterbiesje naast een cookie gelegd? Neem alleen al het formaat, een beetje cookie is al snel een maaltijd op zich. Tja, alles in Amerika is zoals bekend een tikkie groter dan hier. Less is more gaat hier niet op, want hoe meer chocola, noten en gedroogd fruit erin, hoe beter, zo lijkt het.

Maar hoe maak je ze nou zelf? Gewoon, de basic uitvoering met alleen chocola? Heel belangrijk is dat ze een beetje chewy zijn, juist niet al te knapperig. Amerikanen gaan in de weer met baking soda en vanille-extract, maar dat vinden wij gedoe Na enig experimenteren met verschillende verhoudingen en suikersoorten toog ik met een tas vol cookies naar Trouw. De redacteuren van Tijd vonden deze variant unaniem de lekkerste.

Tips

Chocolate chips zijn van die kleine halve bolletjes chocolade die je in steeds meer winkels kunt kopen. Maar gewoon een reep in doperwtkleine brokjes hakken kan ook. Die smelten wel wat meer dan de chips. Ik nam een mix van 75 procent puur, 25 procent melk, maar ga vooral af op eigen voorkeur.

On-Amerikaans, dat sinaasappelrasp, maar wel lekker.

Wie zelf vanillesuiker maakt (vanillestokje in suikerpot bewaren), hoeft niet van die zakjes te gebruiken.

Hoe warmer en zachter het deeg, hoe meer de koekjes kunnen uitlopen in de oven, waarmee ze dunner en knapperiger worden. Om dat te voorkomen kan het deeg ook eerst een paar uur in de koelkast.

Je kunt ook acht mega-cookies maken, maar ik heb liever op z'n Hollands twee keer zoveel iets kleinere koekjes.

Uit een pakje

Home Made American Cookies

Tarwebloem, suiker, olie (plantaardig), glucosestroop, rijsmiddel: E500-E450, melkeiwit, heeleipoeder, zout, dextrose, aroma.

Chocolade druppels: Suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (E322), aroma.

Zelf maken?

Nodig voor ± 15 stuks

100 g chocolate chips (wie dat te weinig vindt, neemt 150 g)

175 g zelfrijzend bakmeel

100 g zachte boter op kamertemperatuur

75 g lichtbruine basterdsuiker

50 g kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

1 ei

snufje zout

eventueel: ¿ sinaasappel (alleen rasp)

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de boter met alle suikers in een kom en mix tot een zacht egaal mengsel. Voeg het ei toe en klop tot het is opgenomen. Rasp de schil van de halve sinaasappel met een fijne rasp boven de kom. Nu mogen zelfrijzend bakmeel en snufje zout erbij. Mix kort tot een vrij taai deeg. Schep tenslotte met een lepel (de mixer komt er nu niet meer doorheen) de chocoladestukjes erdoor. Rol met de hand een stuk of 15 'bitterballen' en verspreid die met tussenruimte over twee met bakpapier beklede bakplaten. Duw ietsje plat. Bak ze ± 12-14 minuten in de oven tot ze lichtgekleurd zijn met een iets donker randje. Hoe dikker de koekjes, hoe langer de baktijd. Til met bakpapier en al op een rooster en laat de nu nog zachte koekjes afkoelen.

Tips? Stuur ze naar info@kokenmetkarin.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden