Chocoladesaus

Hero Tova chocoladesaus
Samenstelling:

Glucose-fructosestroop, water, suiker, magere cacao (7 procent), mager melkpoeder, verdikkingsmiddel (alginaat, cellulosegom), aroma.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

150 g pure chocola

± 4 eetl water

klontje roomboter

Wat is dat toch met vrouwen en chocola? Iedereen herkent het fenomeen: geen vrouw kan zonder, zo lijkt het wel. En toch, hoe wetenschappers zich ook in bochten wringen, er vallen maar geen spijkerharde feiten te achterhalen over deze kennelijk seksebepaalde verslaving. In de tussentijd heeft de wetenschap gelukkig wel allerlei andere interessante chocowetenswaardigheden ontdekt. Zowaar voornamelijk positieve dingen en dat is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers (m/v). Zo zit chocola vol antioxidanten die het lichaam helpen vrijhouden van schadelijke stoffen, iets wat altijd handig is. En vlak ook de endorfines en serotonines niet uit, die zijn namelijk goed tegen neerslachtigheid. Deze zogenaamde gelukshormonen komen overigens ook vrij als je sport of energiek beweegt, maar eerlijk gezegd heb ik daar een broertje dood aan, en als je ook gelukkig kunt worden van gewoon lekker op de bank zitten en chocola eten, dan weet ik het wel. Bovendien word je van chocola niet dik. Althans, niet zolang je het houdt bij extra pure chocola met een cacaogehalte van minstens 70 procent. Heus, het is allemaal onderzocht. Dit zou hét moment zijn voor een recept voor zelfgemaakte chocolademelk, ware het niet dat het chocolademelkweer lelijk op zich laat wachten. Daarom houd ik het bij chocoladesaus, daar is het altijd weer voor. Onbegrijpelijk dat mensen daar een flesje voor gebruiken, want als er nou íets makkelijk is, dan is het wel chocoladesaus maken. En bovendien veel lekkerder, puurder en voller van smaak. Over pannenkoeken, fruit, cake, soesjes of ijs. Retro-specials als de dame blanche zijn weer helemaal hip, net als de chocoladefondue met marshmallows...

Breek de chocola in kleine stukjes. Doe die samen met het water in een steelpan en laat onder voortdurend roeren smelten. Zolang de chocola uit kleine stukjes bestaat, het vuur laag is en je continu blijft roeren, hoeft dat niet au bain-marie, maar kan het gewoon direct boven de vlam. Haal de pan van het vuur af en roer de boter erdoor.

TIPS
Als chocola te heet wordt, wordt hij korrelig en valt er niets meer mee te beginnen. Daarom altijd voorzichtig en geleidelijk verwarmen. De veiligste methode: in een vuurvaste kom op een pan met een laagje kokend water (= au bain-marie).

Er moet vocht bij, anders wordt de chocola bij het afkoelen weer hard.

Zoetekouwen maken eerst een suikerstroopje door water in te laten koken met wat suiker, daarna pas de chocola toevoegen. Of neem melk in plaats van water.

Boter zorgt voor een mooie glans.

Met een tic: scheutje grand marnier, cointreau of whisky erdoor.

Suggesties:
Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden