Chocoladepiet moet het ontgelden in de strijd tegen Zwarte Piet

Gesloopte piet Beeld Trouw
Gesloopte pietBeeld Trouw

Gesloopte Piet, wie ziet hem niet? In de strijd van activisten tegen Zwarte Piet dook vorig jaar een nieuw middel op: het fijnknijpen van chocolade zwarte pietjes in de schappen van Albert Heijn. Dit jaar wordt er doorgeknepen. En wat vinden kinderen nu eigenlijk van Zwarte Piet?

Sybilla Claus

In een filiaal in Amsterdam Westerpark zijn de zwarte pietjes blijven staan, terwijl de witte sinten ernaast zijn verkocht. Maar in filiaal Oostpoort en de Bijlmer is een ander fenomeen te zien: het gesloopte pietje. Met een duim zijn vakkundig de choco-kopjes ingedrukt, de pietjes staan wel overeind.

De knecht van Sinterklaas Beeld Trouw
De knecht van SinterklaasBeeld Trouw

“We weten dat het sinds vorig jaar gebeurt”, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh namens het AH-hoofdkantoor in Zaandam. Waar het in Nederland precies voorkomt weet ze niet. AH is samen met Jumbo nog de enige winkelketen die zwarte piet in de schappen heeft. Concurrenten Dirk, Vomar en Lidl zijn integraal overgegaan op roetveegpiet of zijn zelfs helemaal pietloos geworden. Bij de Duitse Lidl is de Kerst al op komst. Ook Hema en Blokker tonen alleen roetveegpieten op ruiten en displays.

Daarmee staat AH achteraan in de rij. Toch is er bij het concern ‘heel goed’ over nagedacht, zegt Aspeslagh. “Wij volgen onze klanten en willen keuze bieden. We hebben piet een paar jaar geleden wel aangepast: geen oorringen meer en geen rode lippen.”

Sinterklaas en zijn knechten Beeld Trouw
Sinterklaas en zijn knechtenBeeld Trouw

Zover is Jumbo niet, daar liggen nog sierletters met de stereotiepe zwarte piet met dikke rode lippen en kroeshaar. AH keurt de vernielingen af, de klanten in het Bijlmerfiliaal trouwens ook. “Dit kan niet, en het leidt tot voedselverspilling”, aldus Aspeslagh.

Klant Glenn stelt in het Bijlmerfiliaal dat zwarte piet voor de meeste Antillianen geen probleem is. Een klant uit Brazilië ziet dat anders: “Discriminerend”, stelt Dina Oliveira Conceicao. Tussen de schappen en met een kopje koffie in de hand ontstaat er toch een compromis: alle kleuren pieten zijn leuk voor de kinderen. Trouwens, in alle ketens in opmars: de zwarte chocolade Sint.

Lees ook:

Niemand is blij met de ‘Polderpiet’

De NTR oogst verwarring over het uiterlijk van de pieten, die bij nader inzien toch ook helemaal zwart lijken te worden. De roetveegpiet is daarmee een ‘polderpiet’ geworden, een piet waarmee de omroep iedereen tevreden probeert te stellen. Echt gelukt is dat niet: het ontevreden sinterklaascomité uit Zaanstad is dat nog steeds.

Zwarte Piet Beeld Trouw
Zwarte PietBeeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden