Chocolademousse zonder geraffineerde suiker

Ingrediënten voor 4 personen:

150 g pure chocolade (met 72 procent vaste cacaobestanddelen of meer)

1 eetlepel honing

2 eetlepels water

100 g crème fraîche

2 eiwitten

50 g chocolade, geraspt

Er is vorige week een storende fout geslopen in het zoete lauriervanilletoetje: in de ingrediëntenlijst stond de totale hoeveelheid suiker voor het hele recept genoemd en in diezelfde lijst nog eens 200 g suiker voor het siroopje. Ik hoop niet dat veel mensen in totaal 460 g suiker voor dit toetje hebben gebruikt, want je moet wel echt van mierzoet houden om daar blij van te worden!

Ter compensatie noem ik graag het 100 procent suikervrije Basiskookboek van Nederlands eerste suikerverslavingscoach, Carola van Bemmelen. Zelf ben ik geen voorstander van het in de ban doen van bepaalde voedingsmiddelen (ik heb het niet over politiek, begrijp me goed) en ook Carola is er niet op uit om u over te halen alle suiker uit uw menu te weren. Ze beschrijft heel duidelijk hoe suikerverslaving ontstaat en waar die toe kan leiden, en geeft recepten waarmee je die overgangsperiode van suikerverslaving naar matig, gezond suikergebruik kunt overbruggen. Wat mij betreft past ze geheel in het plaatje van de consument die een variatie aan ingrediënten koopt die ook voor mijn grootmoeder als voedingsmiddelen te herkennen zouden zijn, en daar zelf smakelijke gerechten van maakt, zonder verborgen stoffen die ons er, zonder dat we dat beseffen, toe aanzetten in eetgewoonten vervallen die ons in velerlei opzicht meer kwaad dan goed doen. Tot zover de preek. Nu dit suikervrije toetje als feestelijk dessert.

Klop de eiwitten tot schuim. Verwarm de honing en het water al roerend tot een siroop. Klop de siroop geleidelijk door de eiwitten en blijf kloppen tot het schuim niet uit de kom druipt wanneer u de kom omgekeerd houdt. Laat de chocola au bain-marie (in een kom die u in een pan met kokend water hangt zonder dat de bodem van de kom het borrelende water raakt) smelten. Roer er de crème fraîche door. Spatel het chocolademengsel door de eiwitten en verdeel het mengsel in 4 coupes of glazen of andere schaaltjes. Strooi er de geraspte chocolade over en zet de mousse minstens enige uren in de koelkast om op te stijven. Of laat de mousse opstijven in een kom, schep daarvan bolletjes op dessertbordjes en serveer er bijvoorbeeld aardbeien of geschilde, in parten gesneden, mooi rijpe peren bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden