Chocoladefestijn bij de juwelier

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: de opening van 's lands eerste chocoladejuwelier.

Op de altijd gezellige Haarlemmerdijk in Amsterdam - een straat voor de gevorderde fietser, wie niet uitkijkt wordt omver gereden - staat het op deze woensdagnamiddag vol mensen in een pijpenla die voor de gelegenheid is gedoopt tot De Chocoladejuwelier. Vandaag kunnen genodigden zich laven aan de schoonheid van handgemaakte juwelen van chocola én aan die van Lauren Verster.

Verster is vriendin van presentator, schrijver en dierenvriend Jort Kelder, maar meer nog dan dat een verdienstelijke presentatrice, ook is zij reportagemaakster en 'Special Volunteer' - een soort ambassadeur - voor vluchtelingenorganisatie UNHCR. En nu is ze ook nog ambassadrice voor één dag van De Chocoladejuwelier. Ze neemt daarvoor het stokje over van Katja Schuurman, die normaal gesproken de ambassadeursformaliteiten voor Solidaridad behartigt. "Met verve," zegt woordvoerder Bram Verkerk van Solidaridad. "Lauren is betrokken, maar Katja is dat in het kwadraat." Waarom staat ze hier vandaag dan niet? "We zetten haar de komende maanden al zo vaak in. Het was leuk om ook eens iemand anders te vragen."

Even wat inhoud. Omdat de wereldbevolking groeit en het bestedingspatroon ook, is er in 2020 vraag naar vier miljoen ton chocolade. Terwijl er nu maar voor drie miljoen ton cacao wordt verbouwd. "Om de vraag aan te kunnen, moeten boeren beter worden betaald, zodat het vak van cacaoboer aantrekkelijker wordt (nu verdienen boeren tussen de 800 en 1500 euro per jaar). En ze moeten duurzamer gaan produceren", vertelt Solidaridad-directeur Nico Roozen. Wie voor 7 november vijf euro doneert via de speciale site www.fortheloveofchocolate.nl dingt mee naar een juweel. De mooiste worden verloot. "Voor wat de gek ervoor geeft," zegt woordvoerder Verkerke. "Ze zijn op zich niets waard. Je kunt ze ook maximaal twintig minuten dragen, dan smelten ze." Dat is dan weer niet echt duurzaam. Verster werkt zich intussen dapper door de colonnes journalisten.

Dan zijn wij aan de beurt om haar wat te vragen. Hoe kwamen ze bij haar? Geen idee, zegt ze. Maar ze staat hier met veel liefde: "Ik vind het ontzettend belangrijk om mensen bewust te maken van het feit dat cacaoboeren geen cent verdienen. Dat is gewoon niet eerlijk." Eens. En hoe bewust is ze zelf? "Ik let op wat ik consumeer. Eet alleen biologisch vlees. En kies de eerlijkste chocolade in het schap."

Welke reep gaat er in het mandje? "Een witte." Heeft haar man nog invloed gehad op het duurzame gedachtegoed van Verster? Stilte. "Nou, nee. Hij rijdt zelf nog steeds in een Maserati. Daar pest ik hem mee. Hij mag dan wel vegetariër zijn, maar zo'n auto is natuurlijk niet duurzaam."

Wat?
De lancering van een eerlijke sieradenlijn van chocolade bij De Chocoladejuwelier.

Waar?

In een pop-up store voor een enkele dag (!) op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Wie?

Lauren Verster, Nico Roozen, Maud Geerbex, Bram Verkerke, Martin Klok.

Waarom?

Ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad en repenfabrikant Mars wilden in deze wel zeer tijdelijke winkel één dag de link leggen tussen de schaarste aan goud en edelstenen en de toekomstige schaarste aan chocolade. Ze vonden niemand minder dan presentatrice Lauren Verster bereid om daarvoor aandacht te vangen. De blonde mediamagneet is vandaag ook een van de chocoladejuwelen-ontwerpers.

Juwelen van chocolade?

Exact. Ik zie zomaar twintig ringen en kettingen van chocolade, uitgestald in allerlei vitrines. Verguld met bladgoud, met bladeren van donkere chocolade. Mogelijk wat vergezocht, maar ook sympathiek.

Nog bubbels gedronken?
Jazeker. Meteen bij binnenkomst stonden de bubbels in rijen van drie opgesteld.

En lekkers gegeten?
Ook. De catering was in handen van Arjen Rector, ex-chef kok van Michelinsterrenrestaurant van De Vrienden van Jacob in Santpoort. Zomaar een greep uit de amuses: kalfstartaar in een gouden caramel-cilinder met een mousse van wasabi en venkel. Een bonbon van geitenkaas, witte chocolade en pistache. Terrine van gerookte zalm met tapioca, bladgoud en witte chocolademayonaise.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden