Chocolade in de tuin

Voor het eerst zelf stekjes gemaakt van de chocoladeplant, Cosmos atrosanguineus. Slechts de helft staat nu te trappelen om te gaan bloeien, de andere helft heeft het niet gehaald. De in april van uitgelopen knollen gesneden stekjes waren lichtjes gedipt in stekpoeder en in schoon stekzand opgeplant.

Al na luttele weken waren er genoeg worteltjes gegroeid om ze over te planten. Daar ging het mis: te diep! Nieuwe stekjes kreeg ik door de topjes van wel aangeslagen stekken te laten wortelen, waarna ik ze met neergeslagen ogen oppotte... Een lesje in nederigheid waar ik veel van leerde, want ook die plantjes konden weer getopt worden en aan de groei gebracht.

Tuiniersters zoals ik, die met te veel gevoel hun plantkeuze maken, zijn weerloos als het gaat om geurende planten zoals dit knolvormend en beslist niet winterharde Mexicaantje, dat in de zon naar cacao ruikt. De afspraak met mezelf, dat ik in de herfst niet meer met potten zou sjouwen, was snel vergeten bij de aanblik van de talrijke wijdgeopende zwartrode bloemen. Het blad is bescheiden.

Mag echte chocolade serotonine en endorfine toevoeren waardoor een optimaal gevoel van welbehagen ontstaat, ik snorde al bij de gedachte de chocoladeplant onder de 'wonderboon' te zetten: Ricinus communis 'Gibsonii', die op een bronsrode vingerplant lijkt. De grote zaden werden vroeger in sponzendozen voorgekweekt maar in mei gewoon in de grond stoppen is eenvoudiger. Met de bietrode tuinmelde Atriplex hortensis 'Rubra' erbij of de donkerrode leeuwenbek Antirrhinum majus 'Black Prince' tegen een achtergrond van diep roodbruine lammertjesnoot: Corylus maxima 'Purpurea', creëer je volgens sommigen de sfeer van een in diepe rust verzonken herenkamer, met in donkerrood leer gebonden folianten. Maar hier en daar een eigentijdse toets van drie tot een wigwam gebonden bamboestokken, overgroeid met paars en mauve bloeiende Lathyrus odoratus 'Matucana' of gewoon een abrikooskleurige houdt de tuin transparant.

Ook grassen en verticaal groeiende luchtige planten en bollen als Perovskia 'Blue Spire' gecombineerd met de zomerbloeiende Allium sphaerocephalon voorkomen dat de tuin alleen maar keurig is met veilig tegen de grond gehurkte planten.

Zo'n opvallende hazelaar als Corylus 'Purpurea' is heel geschikt om uit de band te springen. Hij groeit op alle grondsoorten en is met zijn fraai gevormde bladeren en rode katjes meerdere keren mooi.

Was het me maar gelukt om de nieuwe gevuldbloemige Primula 'Elisabeth Kellelay' met eigen ogen te zien. Behalve dat voorlichter noch fotograaf voor de juiste schrijfwijze van de naam instond ('Killelay'?) heb ik kleurbeschrijvingen door de heren vakgenoten leren wantrouwen. Wit heeft bij hen nooit een groene gloed, roze geen parelmoeren glans en chocoladekleurig is gewoon donkerrood. Als de kleur van 'Elisabeth' ook maar lijkt op die van het plaatje, chocoladerood met een crème rand, slaapt geen liefhebber meer rustig. Morgen, zondag, reis ik af naar de Botanische Tuin van Kerkrade waar de Limburgse Kwekerijdag wordt gehouden, wie weet...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden