choco-ijsje.

JAN ZEEGERS

choco-ijsje

De uitvinder van het choco-ijsje, Christian Nelson, is op 98-jarige leeftijd in Californie overleden. Van origine was Nelson een Deen, die als baby met z'n ouders in 1893 in de Verenigde Staten immigreerde. Hij werd opgeleid tot onderwijzer en werkte als zondanig in het stadje d'Onawa, Iowa. Om wat meer te verdienen baatte hij daarnaast ook een ijswinkeltje uit. Het idee om een vanille-ijsje in chocolade te verpakken, ontleende hij volgens zijn schoondochter, Elizabeth Nelson, aan een jongetje dat een keer in de winkel niet kon kiezen tussen een ijsje en chocola. Het heeft hem een boel geexperimenteer gekost voor hij zijn idee in een echt choco-ijsje had omgezet. Hij associeerde zich met een chocolademaker en werd na een paar jaar hoofd van het bedrijf, dat hij na enige jaren weer verkocht. Dat was in 1924. Tot hij in 1961 met pensioen ging, is hij bezig gebleven met ijsprodukten.

laat antwoord

De 86-jarige landbouwer J. F. Botjes uit Warffum heeft na ruim 55 jaar eindelijk antwoord gekregen op een brief die hij destijds stuurde aan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Botjes schreef zijn brief op 25 april 1936. De brief kwam in het archief en is onlangs onder ogen gekomen van een archeoloog. "Ik had steenresten in mijn land gevonden" , vertelt boer Botjes, "waarvan ik vermoedde dat het om de resten van een kerkje ging. Het kan zijn dat er oorspronkelijk een heel dorpje heeft gestaan. De resten van het dorp moeten later zijn overspoel en ztten nu onder de klei" . Daar schreef hij zijn brief over.

Volgens J. Molema van het Biologisch Archeologisch Instituut van de Groningse universiteit is na vondst van de brief de schrijver ervan gebeld. Overwogen wordt alsnog opgravingen te verrichten. "We moeten daarover nog overleggen. We rukken niet meteen met graafmachines uit naar Nieuweschans." Dat Botjes destijds geen antwoord kreeg op zijn brief is volgens Molema vermoedelijk terug te voeren op een indertijd gemaakt foutje. Ook zou men zich in die jaren minder interesseren voor archeologische vondsten uit de middeleeuwen. Botjes is blij dat hij nog wat gehoord heeft op zijn brief, maar zegt dat hij het epistel eigenlijk al lang was vergeten.

hunebedden

De twee hunebedden, die deze week in het Drentse Anloo zijn gevonden, zullen worden opgenomen in een archeologische wandelroute. Het gaat om twee grafheuvels waarin de kuilen met relief nog zichtbaar zijn. De dekstenen ontbreken. De vondst, die in het Kniphorstbos werd gedaan door amateur-archeologen, is aangemeld bij de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) in Amersfoort. Archeoloog S. W. Jager van de ROB spreekt van een 'spectaculaire vondst'. De graven zijn elf bij zes en zes bij drie meter groot. Ze werden bij toeval ontdekt, nadat een stuk naaldbos in de omgeving was gekapt om een ander hunebed beter zichtbaar te maken. In de graven zijn scherven van aardewerken voorwerpen, bijlen en vuistbijltjes en andere voorwerpen die vroeger met de doden werden begraven, aangetroffen.

Drenthe telt in totaal 52 hunebedden. Het is volgens Jager voor het eerst in dertig jaar dat een dergelijke belangwekkende vondst is gedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden