Chlamydia-infecties hoog onder jongeren

SOA-polikliniek (ANP)

Van alle jongeren tot twintig jaar heeft 6,3 procent een chlamydia-infectie. Dat blijkt een onderzoek door zorginstellingen onder 8500 seksueel actieve jongeren tussen de 16 en 29 jaar.

Chlamydia is al jaren de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) onder jongeren. Het venijnige is dat de ziekte zich in het beginstadium niet herkenbaar manifesteert met opvallende symptomen. In een later stadium kan chlamydia echter lelijke infecties veroorzaken. Bij vrouwen kan de ziekte zelfs leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Het onderzoek werd uitgevoerd door GGD's in Rotterdam, Amsterdam en Zuid-Limburg en Soa Aids Nederland. De gezondheidsinstellingen hebben 57.000 jongeren uitgenodigd om deel te nemen aan de grootscheepse chlamydiatest. Van hen hebben elfduizend een testpakket aangevraagd. Vier op de vijf jongeren stuurden ook een urinemonster terug. Opvallend is dat twee keer zoveel vrouwen als mannen aan de test meededen.

In 2003 bleek uit een soortgelijk onderzoek in de grote steden dat tussen de 2 en 3 procent een chlamydia-infectie had. Maar aan dat onderzoek namen ook niet-seksueel actieve mensen mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden