Chissano: president is favoriet

Mozambique's president Joaquim Chissano is ervan overtuigd dat het volk hem nog een periode gunt in de verkiezingen die vandaag worden afgerond. Mozambique heeft veel te danken aan zijn 13 jaar oude bewind, vinden velen met hem.

Onder Chissano wordt in 1990 een einde gemaakt aan de burgeroorlog die het land zestien jaar lang teistert. Hij zorgt voor een vrije pers en een onafhankelijk rechtssysteem. Bij de eerste democratische verkiezingen in 1994 wordt hij herkozen als president. Sindsdien groeit de economie gestaag.

In het Westen wordt het straatarme Mozambique gezien als een voorbeeld voor de regio. Chissano voert onder druk van de Wereldbank en het IMF economische hervormingen door. Ook zorgt hij ervoor dat zijn partij, het front voor de bevrijding van Mozambique Frelimo, de marxistische ideologie vaarwel zegt.

Internationaal is de president daarvoor geprezen, maar in eigen land is hij niet bij iedereen populair. Hem wordt verweten dat de economische groei alleen ten goede komt aan de hoofdstad Maputo en de rest van het zuiden.

Chissano brengt zijn kinderjaren door in de provincie Gaza, in het zuiden van Mozambique. Hij verlaat het land voor studies in Portugal en Frankrijk, en sluit zich aan bij Frelimo. In 1962 vertrekt hij uit Europa om zich in Tanzania te wijden aan de bevrijdingsstrijd. Nadat de Portugezen in 1974 hun kolonie verlaten, neemt Chissano zitting in een overgangsregering. Als president Samora Machel in 1986 bij een vliegtuigongeluk om het leven komt, kiest Frelimo hem als opvolger. Chissano spreekt vloeiend Portugees, Engels, Frans en Swahili.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden