Chirurgen tekenen protest aan tegen CVZ

Uitspraak over zorg voor oudere patiënten gaat artsen veel te ver

JEROEN DEN BLIJKER

Mag een dementerende van 85 jaar nog wel een nieuwe heup? Wie onlangs een interview met Arnold Moerkamp las in NRC Handelsblad, over bezuinigen in de zorg, krijgt al snel het idee dat die tijd voorbij is. Maar beknibbelen op nieuwe heupen levert vooral leed op, geen geld.

Moerkamp is niet de eerste de beste. Hij is voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat het kabinet adviseert over de samenstelling van de basisverzekering. "De arts zou voor die oude patiënt meer kwaliteit leveren als ze negen maanden lang liefdevolle verzorging krijgt in plaats van een dure operatie", aldus Moerkamp in een interview over keuzes in de zorg.

Drie chirurgen uit het Medisch Spectrum Twente in Enschede gaat dat veel te ver. Onder de noemer 'De ene tachtigjarige is de andere niet' tekenden ze gisteren in vakblad Medisch Contact protest aan. "Want natuurlijk kijken we naar wie er binnenkomt", zegt chirurg Bob Geelkerken, een van de auteurs. "Heeft die nog een drive? Of heeft die het leven eigenlijk al opgegeven? Dat moet je altijd meewegen bij de behandeling die je inzet." Wat Moerkamp zegt is veel te ongenuanceerd, vindt Geelkerken. Daarin krijgt hij bijval van Jan Verhaar, hoogleraar orthopedische chirurgie en voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). "Moerkamp zegt: 'Laat ze maar creperen'. Creperen gebeurde vijftig jaar geleden, nu is dat vooral slechte zorg." Niet behandelen is een akelig einde binnen enkele maanden. Aan bed gekluisterd, met allerlei complicaties als doorligplekken, ontstekingen en veel pijn. Verhaar: "Terwijl uit de literatuur blijkt dat een groot deel van de bejaarde patiënten wel degelijk in staat is het ziekenhuis na een heupoperatie te verlaten. En, afhankelijk van de leeftijd natuurlijk, een aantal jaren in redelijke zelfstandigheid verder te leven." Zo'n heupoperatie kost tussen de zeven- en achtduizend euro. Maar op een totaal van twintig miljard euro aan ziekenhuiszorg lijken dat niet de wérkelijke kosten. Jaarlijks breken zo'n 17.000 mensen hun heup.

In Twente boeken ze in ieder geval met bejaarde patiënten mooie resultaten, schrijven de Twentse chirurgen. Tachtig procent van de tachtigplussers is binnen een paar dagen weer mobiel, de pijn is acceptabel. De patiënt kan dan weer terug naar verpleeg- of verzorginghuis. En de helft van de patiënten die nog zelfstandig woont, kan binnen zes tot twaalf weken naar huis. Ook bij andere ingrepen is voor bejaarden steeds meer mogelijk, bijvoorbeeld bij een geklapte buikslagader. Waarna er weer jaren kunnen lonken.

Het CVZ lijkt met de kwestie in de maag te zitten. Nee, de voorzitter wil niet reageren, zegt zijn woordvoerder. "Wat Moerkamp vooral heeft willen zeggen is: 'Artsen, kijk en praat vooral goed met je patiënt voordat je gaat behandelen'." En verder is het vanzelfsprekend dat tachtigplusser recht houden op een heupoperatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden