Chirac: rellen teken van 'diepe malaise'

(Novum/AP) - De ongeregeldheden in de Franse voorsteden van de afgelopen weken zijn het gevolg van een 'diepe malaise', die door de gehele natie moet worden overwonnen. Dat heeft de Franse president Jacques Chirac maandagavond gezegd voor de Franse televisie.

In zijn eerste toespraak gericht tot het Franse volk sinds de rellen op 27 oktober uitbraken, zei Chirac dat de Franse wetten gerespecteerd moeten worden en dat aan discriminatie een einde moet komen. Hij kondigde aan een vrijwilligersorganisatie op te zullen zetten die vijftigduizend kansarme jongeren moet gaan opleiden.

De Franse media kregen een veeg uit de pan. Slechts weinig Fransen van buitenlandse afkomst zijn werkzaam als journalist. De Franse media moeten de realiteit van de Franse samenleving beter weerspiegelen, aldus Chirac. Bedrijven en vakbonden moeten etnische diversiteit bevorderen en jongeren uit probleemwijken aan het werk helpen.

Ook de Franse ouders kregen kritiek van Chirac. Ouders moeten hun autoriteit doen gelden. Zij die dit weigeren moeten gestraft worden in overeenstemming met de wet, zei Chirac. Regeringsfunctionarissen beschuldigden de ouders van de relschoppers er al eerder van dat ze te weinig hebben gedaan om hun kinderen in bedwang te houden. Chirac had ook een aardig woordje over voor de jongeren in de probleemwijken. Ze zijn zonder uitzondering zonen en dochters van Frankrijk, zei Chirac.

De Franse regering heeft maandag besloten de noodtoestand die is afgekondigd in verband met de rellen van de afgelopen weken met drie maanden te verlengen. De verlenging van de noodtoestand zal naar verwachting dinsdag worden goedgekeurd door het parlement.

De huidige noodtoestand, die op 8 november werd afgekondigd, verstrijkt op 20 november. De noodtoestand stelt gemeentebesturen in staat een uitgaansverbod in te stellen en huiszoekingen te laten verrichten. De regering zegt overigens wel dat het geweld zijn einde lijkt te naderen. Volgens regeringswoordvoerder François Cope kan de noodtoestand eventueel eerder worden opgeheven.

Chirac sprak tijdens het kabinetsberaad van een voorzorgsmaatregel, zei Cope. "Het is een strikt tijdelijke maatregel, die alleen in het hoogst nodige geval aangewend zal worden", zei Chirac, die later maandag voor de derde keer een televisietoespraak zou houden naar aanleiding van het geweld.

In de nacht van zondag op maandag werden in het hele land 284 auto's in brand gestoken. Dat waren er opnieuw minder dan de voorgaande nacht. Het aantal auto's dat in brand wordt gestoken wordt gezien als graadmeter voor de ernst van de rellen. Een week geleden brandden er in één nacht veertienhonderd auto's uit. In het hele land werden zondagnacht 115 arrestaties verricht. In totaal zijn sinds de rellen op 27 oktober in een voorstad van Parijs begonnen 2.767 mensen opgepakt.

De schade als gevolg van de ongeregeldheden wordt door de Franse verzekeraars, verenigd in de FFSA, geraamd op tweehonderd miljoen euro. Daar is twintig miljoen euro voor in brand gestoken auto's bij inbegrepen.

In Toulouse werd zondagnacht brand gesticht in een basisschool en in Straatsburg werden auto's in brand gestoken. In Grenoble raakten twee politiemannen gewond toen in een brandende vuilnisbak een gasfles ontplofte. Elders in de stad raakten ook drie agenten gewond. In Faches-Thumesnil en in Halluin in het noorden van het land werden respectievelijk een sporthal en een school in brand gestoken.

De burgemeester van de Parijse voorstad Draveil, Georges Tron, is van plan hulp aan arme gezinnen wier leden veroordeeld worden voor deelname aan rellen of brandstichting gedeeltelijk stop te zetten. Het gaat dan om kortingsbonnen voor gebruik in bijvoorbeeld de horeca of kinderdagverblijven. "Als mensen willen dat hun kinderen in cafetaria eten, dan is de eerste stap om die niet in brand te steken", aldus de burgemeester.

Om te voorkomen dat het imago van Frankrijk door de ongeregeldheden ernstig beschadigd raakt, heeft de Franse regering maandag bij monde van woordvoerder Jean-François Cope gezegd dat de spectaculaire beelden van de rellen in de media niet overeenstemmen met hoe het er werkelijk in Frankrijk aan toe gaat. De rellen worden door de buitenlandse media volgens de Franse regering overdreven, en de verslaggeving heeft de regering dan ook verbaasd. Soortgelijke onrust kan zich bovendien voordoen in tal van andere landen, aldus Cope.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden