Chirac: praten is nog geen toetreden

PARIJS - Landgenoten maak u geen zorgen, u krijgt over tien of vijftien jaar de kans om per referendum af te straffen wat ik nu in gang zet. Dat was de strekking van de boodschap die president Chirac tot het Franse volk richtte aan de vooravond van de beslissing over de onderhandelingen tussen de EU en Turkije.

,,Onderhandelingen wil niet zeggen toetreding”, zei de president. ,,Elk van de vijftentwintig lidstaten behoudt het recht om de onderhandelingen af te breken op ieder moment.” Maar dat zal Frankrijk, waar het verzet tegen de Turkse toetreding onder de bevolking het grootst is, als het aan Chirac ligt niet doen.

Chirac heeft gezegd dat toetreding van Turkije zijn 'dierbaarste wens' is, stapte luchtig over mo-gelijke bezwaren heen. De genocide op de Armeniërs zal Turkije 'ongetwijfeld' nog erkennen, de toetreding 'moet niet in termen van geloof worden gezien', en in economisch opzicht is Turkije vooral een 'enorme markt, die we vóór en niet tegen ons moeten hebben'. Enige vermoeidheid klonk door in Chiracs opsomming van zaken die Turkije nog niét op orde heeft. Lidmaatschap van de EU zal Turkije ertoe brengen de verbeteringen daarin 'te bestendigen'.

Wat de precieze voordelen voor Europa en Frankrijk zijn indien Turkije EU-lid wordt, kwam minder aan de orde dan de gevaren van het afwijzen van de Turken.

,,Het is een trots volk, een 'nee' zullen ze niet accepteren.” Als Turkije, waarvan de geschiedenis gekenmerkt wordt door 'een aarzeling tussen Europa en Azië', ten gevolge van een afwijzing door Brussel defintief naar de Aziatische kant zou doorslaan, zou dat tot 'instabiliteit in de regio' leiden. Chirac benadrukte de belofte die in 1963 aan de Turken is gedaan, toen de West-Europese landen vastlegden dat het land de roeping had om bij Europa te horen. ,,Geen enkele Franse president heeft dat ooit in twijfel getrokken”, verklaarde Chirac.

Veel Fransen zijn tegen toetreding van Turkije, maar wel vóór onderhandelingen. Tot nu toe is elk land waarmee de EU onderhandelingen begon, ook lid geworden. Chirac zal de laatste zijn om daarop te wijzen. Daarentegen noemde hij meermalen de vele obstakels die Turkije nog moet overkomen. 'Tachtigduizend pagina's wetgeving' zal het land moeten aanvaarden, de Turkse 'manier van leven' zal moeten veranderen, zowel op economisch als op ethisch gebied. En zelfs als dat allemaal lukt, hebben de Fransen nog de mogelijkheid om met dat referendum de Turken buiten de deur te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden