Chirac maakt afscheid uit politiek bekend (laatste nieuws)

De Franse president Jacques Chirac heeft zondagavond zoals verwacht officieel zijn afscheid uit de politiek bekendgemaakt. Hij stelt zich niet herkiesbaar voor een derde ambtstermijn bij de verkiezingen volgende maand.

Jaap Meijers

De president sprak de Fransen live op radio en televisie toe. De 74-jarige Chirac was 45 jaar politiek actief. Hij was premier en jarenlang burgemeester van Parijs. Hij volgde in 1995 de socialist François Mitterrand op als president. Zijn huidige tweede termijn loopt op 16 mei af.

Zijn eigen partij, de rechtse UMP, riep minister Nicolas Sarkozy eerder dit jaar uit tot kandidaat voor de verkiezingen op 22 april. In de peilingen is Sarkozy koploper. Andere kanshebbers zijn de centrumkandidaat François Bayrou en de socialiste Ségolène Royal, die in de jongste peilingen gelijkstaan.

Chirac memoreerde in zijn afscheidstoespraak de bijzondere rol van Frankrijk in de wereld: „Frankrijk is geen land zoals de anderen.” Ten aanzien van een dreigende „botsing van beschavingen” moet Frankrijk de waarden van verdraagzaamheid en wederzijds respect verdedigen.

Chirac sprak zich uit tegen extremisme, racisme en antisemitisme. Frankrijk moet zich inzetten voor rechtvaardigheid en vrede. Hij benadrukte het belang van de scheiding van kerk en staat.

De scheidende president pleitte tevens voor een „machtig Europa” dat zijn maatschappelijk model weet te verdedigen in een veranderende wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden