Chirac benoemt nieuwe prefect op Corsica

De Franse president Jacques Chirac heeft gisteren een nieuwe prefect aangewezen voor Corsica. Hij eist dat alles in het werk zal worden gesteld om de geloofwaardigheid van Frankrijk en het gezag van de staat op het eiland te herstellen.

De nieuwe prefect, de hoogste regeringsfunctionaris op het deels autonome eiland, is Jean-Pierre Lacroix. Hij is de opvolger van Bernard Bonnet, die maandag in hechtenis werd genomen in verband met een brandaanslag vorige maand op een restaurant waar veel Corsicaanse nationalisten kwamen.

Bij de aanslag, die het werk bleek van agenten van een speciaal elitekorps dat de orde moest handhaven, werd het restaurant 'Chez Francis' aan het strand in de buurt van de hoofdstad Ajaccio in de as gelegd. De agenten zeiden opdracht van hogerhand te hebben gekregen. Alles wees in de richting van de prefect, die meteen werd ontslagen.

De benoeming van de 56-jarige Lacroix, voorheen prefect van Val D'Oise en hoofd van de afdeling politiebeleid op het ministerie van binnenlandse zaken, ging met aanzienlijk minder tromgeroffel gepaard dan de benoeming van Bonnet een jaar geleden. Parijs stelde toen dat Bonnet een einde zou maken aan de welig tierende corruptie op het eiland en dat de politie bovendien de daders zou vinden van de moord op de voorganger van Bonnet, Claude Erignac.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden