Chips van boerenkool

Ingrediënten
ca. 750 g schoongemaakte boerenkool, 1 kleine ui, grof gehakt, 4 el (ongezoete) amandelboter, 1 volle el tahin (sesampasta), extra vierge olijfolie, 2 tenen knoflook, fijngehakt, 1 el Marmite, 1 el fijngehakte verse oregano, 1 el verse tijmblaadjes, 1 el sherryazijn, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl paprikapoeder, evt. mespunt chilivlokken, zeezout

Van boerenkool gaan kinderen in het algemeen niet watertanden, maar deze snack brengt daar misschien verandering in. Het is gebaseerd op een (oosters getint) recept dat ik vond in het tijdschrift Food & Wine (maart 2012), en dat ik sindsdien - in tal van variaties - geadopteerd heb als officiële huissnack. Heerlijk, origineel en gezond.

Dit is een mediterrane versie, met tahin, amandelboter (beide verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels), knoflook, ui en mediterrane kruiden. Wie het voor het eerst maakt, doet er goed aan regelmatig een blik in de oven te werpen; het is de bedoeling dat de kool meer knapperig droogt dan bruin bakt. Raw food-puristen kunnen dit gerecht in een elektrisch droogapparaat maken, maar een lage oventemperatuur werkt ook prima. Reken op een dubbele hoeveelheid kool als je de groente zelf schoonmaakt en rist, dus 1.5 kg. De snack blijft zeker een week goed in een goed afgesloten trommel of container.

Voor ongeveer 10 porties:

Was de kool goed en droog grondig tussen schone theedoeken. Scheur de kool in niet te kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op de laagste stand.

Pureer de ui, amandelboter, tahin, 3 el olie, 1 dl warm water, knoflook, Marmite, oregano, tijm, azijn, kurkuma, paprikapoeder en chilivlokken in de keukenmachine tot een gladde, vrij dikke saus.

Vet vier bakplaten of grote braadsleden royaal in met olie. Meng in een grote kom de kool en de saus met de handen goed door elkaar. Spreid de kool gelijkmatig en in een enkele laag uit over de bakplaten. Bestrooi eventueel lichtjes met zout.

Sluit de oven en houd de ovendeur eventueel op een kier open met behulp van een houten lepel.

Bak/droog de kool lichtgebruind en iets knapperig. Draai de bakplaten regelmatig om. Controleer na circa 20 minuten om te zien of de kool te snel bruint. In dat geval lepel tussen deur.

Het droog-bakken duurt circa 45 minuten tot anderhalf uur, afhankelijk van de oven. Laat de koolchips iets afkoelen en maak dan voorzichtig los van de plaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden