Chinezen zingen lof op vooruitgang in Tibet

Delegatie prijst bescherming van lokale cultuur en natuur

Een delegatie Chinese Tibetologen bezoekt momenteel Europa om het Chinese standpunt over Tibet onder de aandacht te brengen. Het drietal plus abt Zongkan van het Kumbumklooster in de provincie Qinghai sprak met Nederlandse parlementariërs, en gisteren met de pers op de Chinese ambassade in Den Haag.

De abt (68) in zijn rode mantel is klein, tenger en oogt niet vrolijk. Zijn aanwezigheid lijkt vooral van symbolische waarde want hij zegt niets en neemt slechts bescheiden hapjes van zijn lunch. Delegatieleider is professor Hao Shiyuan van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen. "De economische vooruitgang in de autonome regio's in het westen van China is enorm. Bedenk daarbij dat Tibet op een gemiddelde hoogte van 4000 meter ligt. Nergens anders ter wereld is op zo'n hoogte ontwikkeling gerealiseerd. Omdat industrialisering op grote schaal niet mogelijk is, is toerisme van groot belang."

In 2010 trok Tibet maar liefst 6,85 miljoen toeristen, vooral Chinese, dankzij een nieuwe spoorverbinding vanuit China naar de hoofdstad Lhasa. Spontaan begint Hao over de dalai lama, 'de separatistische kracht van buiten China'. "De dalai lama heeft vaak gelogen en verkeerde feiten gegeven. China heeft wel 1700 Tibetaanse kloosters die wettelijk beschermd worden. Het is een ander verhaal als religieuzen China met sabotage ondermijnen", aldus Hao.

Sinds de opstanden van 2008 in Tibetaanse gebieden heeft de Chinese overheid de teugels strak aangetrokken en zijn er lange celstraffen uitgedeeld vanwege kritische geluiden. De International Campaign for Tibet (ICT) beklaagt zich over strenger toezicht in de kloosters, en 'ingewikkelde goedkeuringsprocessen' voor een reis van een non of monnik naar een ander klooster voor studie. Niemand waagt het de abt, die hier is als gast van de Chinese ambassadeur, met een kritische vraag lastig te vallen. Vorige week kwamen volgens ICT nog duizenden monniken uit protest bijeen in de provincie Sichuan om een 20-jarige monnik te eren die zichzelf daar in maart in brand stak.

Op 20 maart konden Tibetanen in ballingschap een nieuwe premier kiezen. Door Chinese druk op buurland Nepal mocht de grote Tibetaanse gemeenschap daar niet zijn stem uitbrengen. "We zullen zien of de dalai lama inderdaad met politiek pensioen gaat", stelt Hao. Op de vraag waarom iemand als regisseur Dondup Wangchen jaren achter de tralies moet, louter omdat hij Tibetaanse liedjes opnam, zegt antropoloog Hao: "Dat hij vast zit, heeft vast niets met zijn documentaire of met die liedjes te maken."

Een andere Tibetaan in de delegatie, dr. Norbu Wangdan, claimt dat hij al vijftien jaar onderzoek doet naar het episch verhaal van koning Gesar, dankzij de Chinese regering. "Het probleem van de balans tussen ontwikkeling en behoud van cultuur doet zich overal voor." Lhasa met zijn 200.000 inwoners kan volgens Norbu in 2015 wel tien miljoen Chinese toeristen hebben. "Ze komen niet allemaal op één dag."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden