Chinezen willen vluchtelingen met open armen ontvangen

Asielzoekers in Nederland op weg naar de opvang Beeld Archieffoto Valerie Kuypers
Asielzoekers in Nederland op weg naar de opvangBeeld Archieffoto Valerie Kuypers

Wie denkt dat de Wilkommenskultur alleen aan Duitsland besteed is, heeft het mis. Volgens een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International en onderzoeksbureau Globescan zijn Chinese burgers het meest gastvrij voor vluchtelingen. Rusland scoort het slechtst.

Amnesty vroeg inwoners van 27 landen wereldwijd naar hun opvattingen over vluchtelingen. Mogen ze het land in? Mogen ze in dezelfde buurt wonen of zelfs in huis? Moet de regering meer doen om vluchtelingen te beschermen? Het gemiddelde van al deze antwoorden resulteerde in een index waarop China het hoogste scoort: 85 punten. Rusland scoort het laagst met 18 punten.

Bijna de helft van de Chinese ondervraagden zou vluchtelingen in huis opnemen, bij de Russen is dat slechts één procent. Drie procent van de Russen tolereert vluchtelingen in hun eigen buurt, 61 procent wil geen vluchtelingen in het land hebben. Bij de Chinezen is dat percentage zes procent.

Hoe Nederlanders scoren op de index is niet duidelijk - die zijn niet ondervraagd. Andere West-Europese landen als Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië staan in de top tien, met Duitsland op de tweede plaats.

Wereldwijd staan de respondenten betrekkelijk positief tegenover vluchtelingen. Tachtig procent verwelkomt vluchtelingen met open armen, tweederde vindt dat de overheid meer moet doen om vluchtelingen te helpen.

Opvattingen stroken niet met beleid
Amnesty en Globescan concluderen dat de opvattingen van de ondervraagden vaak niet stroken met het beleid van hun regeringen. Zo heeft China slechts een handvol vluchtelingen opgevangen en vangt Australië, dat met een score van 73 procent op de vijfde plek staat, vluchtelingen op in omstreden vluchtelingenkampen op eilanden voor de kust, om te voorkomen dat ze voet zetten op Australische bodem.

Turkije, dat volgens de deal met de Europese Unie (EU) vluchtelingen moet opvangen zodat ze de EU niet binnenkomen, scoort slecht: 39 punten. Veertig procent van de Turkse ondervraagden vindt dat vluchtelingen geholpen moeten worden, dertig procent wil ze het land niet in.

De Russische respondenten hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Hoewel het hoofd van de Russische immigratiedienst vorig jaar zei dat hij asielaanvragen van Syrische vluchtelingen best wil overwegen, laten vluchtelingen het land massaal links liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden