Chinezen luiden zaterdag rattenjaar in

DEN HAAG (ANP) - Naar schatting 10.000 mensen luiden zaterdag het Chinees Nieuwjaar in. De landelijke viering is traditioneel in Den Haag, maar bijvoorbeeld ook in Amsterdam staan festiviteiten op het programma. Volgens de Chinese dierenring is donderdag het jaar 4705 ingegaan, het jaar van de rat.

De openingsceremonie van de landelijke viering is in het Atrium van het Haagse stadhuis. Onder de genodigden zijn onder meer minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Xue Hanqin, de Chinese ambassadeur in Nederland. In het Atrium staan verder Chinese Volksmuziek en een optreden van de kung fu monniken van Shaolin op het programma.

Een zegsman van de organisatie zei dat bezoekers in de hofstad een kleurrijk en knallend geheel kunnen verwachten. Hij denkt dat zeker tien, misschien wel twintig draken dansen zullen uitvoeren. En natuurlijk gaat dat gepaard met het nodige (knal)vuurwerk.

Volgens overleveringen ontstond de Chinese kalender in 2637 voor Christus. Het begin van het nieuwe jaar is gebaseerd op deze kalender, geënt op cyclus van de zon en maan. Volgens onze eigen Gregoriaanse kalender valt het Chinees Nieuwjaar altijd op een andere dag. De rat is het eerste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. Mensen die onder dit sterrenbeeld worden geboren, zouden onder meer charmant, diplomatiek, ondernemend, ambitieus en welbespraakt zijn. Maar ook huichelachtig gedrag en lafheid zouden kenmerken zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden