Chinezen lopen niet te koop met hun problemen

Ze werden soms een voorbeeld voor integratie genoemd. Maar dat was dan waarschijnlijk alleen omdat Chinese jongetjes geen buurten terroriseren of radicaliseren.

Waar Marokkanen en moslims alle aandacht krijgen, ploetert de Chinese gemeenschap verder. Er is een groep die het uitmuntend doet, maar aan de andere kant zijn er problemen als criminaliteit, gokverslaving, tienermoeders en illegaliteit.

Heel veel van de ellende is nauwelijks zichtbaar. En dat komt niet alleen omdat de schijnwerpers van het integratiedebat op Marokkanen en moslims zijn gericht. Chinezen zijn meesters in het schoonvegen van hun eigen straatje, ze hangen de vuile was ook niet buiten. Dat beaamt hoogleraar Peter Ho, die verbonden is aan het Centrum voor Ontwikkelingsstudies in Groningen: „Het is zeker zo dat de Chinese gemeenschap van oudsher gesloten is, en de problemen zoveel mogelijk binnenskamers probeert te houden.”

De Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, ging in opdracht van VWS op zoek naar Chinese tienermoeders en jonge abortuscliëntes. De berichten waren namelijk verontrustend, in Den Haag bleek de Chinese groep tienermoeders groter dan de Antilliaanse, Marokkaanse en Surinaamse.

Uit het verslag: „De Chinese groep bleek zeer gesloten en ontoegankelijk. Zo werd ons bijvoorbeeld door een medewerker van een Chinese vereniging zeer oprecht te verstaan gegeven dat tienermoederschap in hun gemeenschap niet voorkomt. Tienermoeders zijn in de Chinese gemeenschap ’onzichtbaar’.” Er is meer onderzoek naar deze groep nodig, luidt de conclusie.

Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel liep het onlangs storm met Chinezen. In twee weken tijd meldden zich 700 illegalen die op een verblijfsvergunning hopen. Er ging een gerucht over een nieuwe pardonregeling, als een soort afscheidscadeau van koningin Beatrix. Niemand weet waar ze zo ineens vandaan kwamen.

De Chinese gemeenschap telt ook veel gokverslaafden, vooral in de oudere generaties. Na lange werkdagen in de restaurants zijn vaak alleen gokhallen en casino’s nog open voor wat vertier. „We weten dat Chinezen graag gokken. De oudere generatie heeft ook geen andere vormen van vrijetijdsbesteding”, zegt Roel Kerssemakers van de stichting Jellinek voor verslavingszorg en -preventie.

Toch zijn er geen cijfers beschikbaar die dat staven. Bij de Stichting Informatie Voorziening staan volgens de laatste beschikbare gegevens slechts acht meldingen van in Nederland woonachtige Chinese gokverslaafden. Ooit werd er een speciale hulplijn voor Chinese gokverslaafden gestart. Die is inmiddels opgeheven. Er werd nooit gebeld. Chinezen lopen niet te koop met hun problemen.

Ook niet bij de politie. Al jarenlang doen verhalen de ronde over Chinese middenstanders die worden geïntimideerd en afgeperst. De Chinese maffia is berucht. Jelle Egas van het Nederlands Politie Instituut kent de verhalen maar stuitte op andere cijfers: „Chinezen spelen een marginale rol op de landelijke criminaliteitskaart. Ik heb ook nog even geïnformeerd bij het Openbaar Ministerie, maar ook daar hebben ze geen recente voorbeelden van grote zaken rond eventuele Chinese maffia.”

„Dat is de cijfermatige analyse”, zegt Egas. „Het valt echter niet uit te sluiten dat deze gemeenschap zo gesloten is, dat alles verstopt blijft. Dat er zelfs bij gevallen van ernstige intimidatie geen aangifte wordt gedaan. Zo blijft het buiten de boeken van de officiële instanties. Dat zou een scenario kunnen zijn. We noemen dat de dark numbers.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden