Chinezen hunkeren naar spiritualiteit en naar miljoenen

De stad heet wel het Jeruzalem van het Oosten, vanwege de vele christenen die er wonen. Maar als in het echte Jeruzalem was gebeurd wat er in Wenzhou is gebeurd, had dat de westerse wereld ongetwijfeld sneller bereikt dan nu het geval was.

In de stad werd vorige week op last van de autoriteiten een grote protestantse kerk ontruimd, waarna werd begonnen met de sloop. Groot is ook echt groot: plaats voor meer dan duizend kerkgangers, geschatte bouwkosten 3,4 miljoen euro.

Christenen in China zien in de sloop een gerichte actie tegen hen. Hoewel China sinds 1949 officieel een atheïstische land is, groeit het aantal christenen. Het christendom is in China het tweede geloof van het land. Rond de 60 miljoen mensen waren in 2010 christelijk.

Katholiek Nieuwsblad noemt China 'een braakliggend terrein'. 'Er staat voor het Vaticaan veel op het spel. Voor de kerk is een bevolking van 1,4 miljard mensen, die hongeren naar spiritualiteit, een enorm potentieel.'

Dat Chinezen 'hongeren naar spiritualiteit' maakt het weekblad op uit de groei van het christendom en de afkalving van het communisme in China. Thadeus Ma Daqin staat daar symbool voor. Hij stelde op 7 juli 2012 een daad. Op die dag zou hij tot hulpbisschop worden gewijd namens de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, die onder toezicht staat van de communistische partij. Staand voor zo'n duizend katholieken en regeringsvertegenwoordigers zei Thadeus Ma Daqin dat hij het bisschopsambt niet kon verenigen met het lidmaatschap van de Patriottische Vereniging. Dat betekende een openlijke breuk met het communisme. Het duurde niet lang of de hulpbisschop verdween naar een seminarie in de bergen, om een 'communistische opvoeding' te volgen.

De aftakeling van het communisme in China, schrijft het Vlaamse cultureel-maatschappelijk tijdschrift Streven (verbonden aan de jezuïeten), leidt vooral tot een ongebreideld kapitalisme in sommige kringen. Bijvoorbeeld onder de zonen en dochters van topfiguren uit de communistische partij. 'Men noemt ze vaak de princelings. De prinsjes. Ze zijn in zaken gegaan in plaats van in de politiek en hebben via hun connecties fortuin gemaakt.' Inmiddels is de Chinese droom: van berooid tot miljonair in zeven jaar.

In een poging haar macht vast te houden, probeert de communistische partij iedere tegenspraak de kop in te drukken, waarvoor desnoods een megakerk wordt platgegooid. Maar de nieuwe realiteit bleek volgens Streven toen tennisster Li Na afgelopen januari de Australian Open won. 'Zij bedankte haar agent - die haar rijk maakte - en haar echtgenoot/coach. Die hadden haar enorm geholpen. En de Chinese staat, die hoefde niet te worden bedankt, laat staan de Partij.'

Tijdschrift 360, dat stukken uit de internationale pers verzamelt en vertaalt, spreekt in bijbelse termen over China. Er is, blijkt uit een stuk dat eerder verscheen in het Spaanse El País, een ware exodus gaande. Zoals Mozes het volk Israël uit Egypte leidde, leidt het geld jonge Chinese miljonairs hun land uit.

Ondertussen vragen de christenen in Wenzhou zich af wat ze nu moeten. De Sanjiangkerk stond er nog maar een jaar. Volgens de lokale autoriteiten is van een campagne tegen religieuze organisaties in het geheel geen sprake. De kerk was vier keer de toegestane grootte en daarom illegaal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden