Chinezen elders ongerust over Indonesië

HONGKONG (Reuters) - Chinezen in andere delen van Zuidoost-Azië beginnen zich te bemoeien met anti-Chinese gewelddadigheden in Indonesië.

In Hongkong kwamen gisteren tweeduizend mensen bijeen bij het Indonesische consulaat om te protesteren tegen het vermoorden en verkrachten van Chinese Indonesiërs door Javanen.

In mei, tijdens de uitbarsting van geweld in de Indonesische hoofdstad Jakarta, een week voor de val van president Soeharto, kwamen 1 200 mensen om, voor het merendeel Chinezen. Chinese meisjes en vrouwen werden door groepen Javanen verkracht.

Indonesische Chinezen die de verschrikkingen ontvluchtten, vertelden hun belevenissen gisteren aan de demonstranten in Hongkong. De zaak is urgent gebleven omdat Chinezen andere Indonesische steden als Soerabaja en Bandung massaal beginnen te ontvluchten na dreigementen dat de Chinezen dáár hetzelfde zal overkomen als de Chinezen in Jakarta.

De leider van de democratische oppositie in Hongkong, Martin Lee, heeft een oproep gedaan aan president Clinton van de VS en president Habibie van Indonesië. Hij eist actie van Jakarta om te voorkomen dat het weer tot geweld komt .

Eén van de meest gezaghebbende oppositiekrachten in Indonesië, de gematigde moslim-leider Abdurrahman Wahid, schuift de aanval op de Chinezen in bedekte termen op het conto van de heersende macht in Indonesië, te weten het leger, de Golkar-partij van Soeharto en andere steunpilaren van het oude regime. “Er zijn mensen die vinden dat we de Chinezen kwijt moeten”, aldus Wahid in een interview met Reuters. “Deze mensen hebben geld en betalen mensen om de Chinezen aan te vallen.”

Wahids machtige beweging, Nahdlatul Ulama, heeft een politieke partij opgericht waarin naast Javaanse moslims ook christenen, Chinezen en anderen welkom zijn.

In Yogjakarta kwam het gisteren tot gevechten tussen aanhangers van de oppositiepartij van Megawati Soekarnopoetri en aanhangers van de 'officiële' partij voor islamieten PPP. Er werden auto's en motoren in brand gestoken en er vielen enkele gewonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden