Chinezen 'bewapenen' eilandjes

spanningen | Satelliet-beelden suggereren dat China luchtafweer heeft geplaatst in de betwiste Zuid-Chinese Zee.

ARJEN VAN DER ZIEL en REDACTIE BUITENLAND

China lijkt luchtafweer- en antiraketsystemen te hebben geplaatst op omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat concludeert het Center voor Strategic and International Studies, een gerenommeerde Amerikaanse denktank, op grond van nieuwe satellietbeelden. Volgens de denktank ziet het er naar uit dat China de Zuid-Chinese Zee militariseert. Dit terwijl de Chinese president Xi Jinping vorig jaar tijdens een bezoek aan Washington juist beloofde dit niet te doen.

Het Chinese ministerie van defensie verklaarde gisteren dat de ontwikkeling van de betwiste eilandjes vooral civiel bedoeld is, maar dat defensieve maatregelen wel 'gepast en legaal' zijn. De Chinezen verwezen daarbij impliciet naar Amerikaanse marinepatrouilles in het gebied. "Als iemand u gewapend bedreigt bij uw voordeur, zou u dan niet klaarstaan met op zijn minst een katapult?"

De Zuid-Chinese Zee is een potentieel kruitvat. Het nieuws over de Chinese luchtverdedigingssystemen komt op een gevoelig moment, want de aankomende Amerikaanse president Donald Trump zette de relatie met China de laatste tijd onder druk. Zo telefoneerde hij met de president van Taiwan, dat door Peking wordt beschouwd als een rebelse provincie. Ook zei Trump, tot woede van de Chinezen, dat hij zich niet per se gebonden acht aan het 'Eén China'-beleid, dat al decennia de hoeksteen is van de Amerikaanse verhouding met China.

De Zuid-Chinese Zee is naast een belangrijke internationale scheepvaartroute ook rijke visgrond en bevat veelbelovende olie- en gasvelden. De Chinese regering claimt vrijwel het hele zeegebied en ligt hierdoor overhoop met andere landen in de regio, die zelf recht menen te hebben op delen van de wateren. Om zijn eisen kracht bij te zetten, spuit China er eilandjes op en legt er havens en vliegvelden aan. Zowel China als de VS houden geregeld militaire oefeningen in het gebied.

Afgelopen zomer bepaalde een internationaal arbitragehof in Den Haag dat er 'geen juridische grond' is voor de omvangrijke claims van China op de Zuid-Chinese Zee. Maar de Chinese regering wees die uitspraak van de hand. De arbitragezaak was aangespannen door de Filippijnen.

De Filippijnse president Rodrigo Duterte deed de laatste maanden zijn best de relatie met China te verbeteren. Maar gisteren reageerde de Filippijnse regering negatief op het nieuws over de Chinese wapensystemen. "Als dit waar is, baart het ons grote zorgen", zei de Filippijnse defensieminister Delfin Lorenzana. "Het zou betekenen dat de Chinezen het gebied militariseren, wat niet goed is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden