Chinese yuan mag bij het prominente muntenclubje

Chinese munt krijgt net als dollar, euro, pond en yen status van reservevaluta

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De vraag was niet óf, maar wanneer de Chinese nationale munt yuan in het mandje reservevaluta zou komen. Afgelopen vrijdag kwam het antwoord van IMF-voorzitter Christine Lagarde. Nadat eerder al de Verenigde Staten akkoord gingen om de yuan toe te laten tot het prominente muntenclubje van de dollar, euro, Britse pond en Japanse yen, zegde ook Lagarde haar steun toe. De officiële goedkeuring door het IMF op 30 november is daarmee slechts een formaliteit.

Dat is een grote opsteker voor de Chinese overheid, die al jaren bezig is de eigen munt in het zogeheten SDR-mandje te krijgen. Een SDR is te zien als de eigen valuta van het IMF; een soort wereldreservemunt waarmee landen onderling kunnen betalen. De waarde van de SDR is gekoppeld aan de wisselkoersen van de dollar, euro, pond en yen. Zo ontstaat een reservemunt die stabieler is dan bijvoorbeeld de dollar, die sterk in waarde kan verschillen. Bij een SDR hoort ook een koers. Momenteel is deze 7,78 SDR voor 10 euro.

Het IMF bepaalt eens in de vijf jaar welke munten de koers van de SDR bepalen. De laatste keer, in januari 2011, was China nog niet klaar voor toelating. De economie van het land was er weliswaar groot genoeg voor, maar geen land buiten China gebruikte de yuan in het internationale betalingsverkeer. Dat is ondertussen veranderd. Behalve meer prestige geeft de erkenning van de yuan als reservemunt China meer invloed in de internationale financiën.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden