Chinese terreinwagen 'levensgevaarlijk'

(Novum) - De nieuwe Chinese terreinauto Jiangling Landwind is een gevaar op de weg. Dat vindt de ANWB. Nog nooit scoorde een auto zo slecht in de 'crashtest' van de wielrijdersbond. De bestuurder van een Landwind zou een botsing met 64 kilometer per uur niet overleven. De ANWB vindt dat er Europese wetgeving moet komen die dit soort onveilige auto's van de markt weert.

Een personenauto met zulke slechte testresultaten zou niet voldoen aan de Europese eisen voor toelating tot de markt, stelt de ANWB. Voor terreinwagens gelden deze regels niet. Volgens ANWB-woordvoerder Dick Kooman komt dat, omdat de Europese regelgeving niet is aangepast aan het grote aantal terreinwagens op de wegen. "De geldende regels maken een onderscheid in gewichtsklasse en emissie van uitlaatgassen. Dat was omdat voor vrachtwagens andere regels golden dan voor personenauto's. Met de opkomst van terreinwagens is toen geen rekening gehouden."

Tests door de ANWB en Europese zusterorganisaties hebben uitgewezen dat de Landwind niet alleen onveilig is, maar ook vervuilend. De auto voldoet niet aan de huidige eisen voor de uitstoot van uitlaatgassen. Dat staat de toegang tot de Europese markt echter niet in de weg. De emissie-eisen voor personenauto's gelden in 2010 ook voor terreinauto's en andere zware personenwagens. Dat een autotype met een 'technisch niveau van dertig jaar geleden' kan worden toegelaten tot de markt, toont volgens de ANWB aan dat de Europese regelgeving hiaten vertoont.

De ANWB wil zo veel mogelijk consumenten informeren over de gevaren van de Chinese auto. "Dat is bij gebrek aan Europese regelgeving het enige dat we kunnen doen", zegt Kooman. De Jiangling Landwind wordt de eerste Chinese terreinwagen die in Nederland te koop is. Volgens de ANWB rijden nu in Nederland al enkele geïmporteerde exemplaren rond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden