Chinese studenten betrapt op virtueel afkijken

Chinese studenten zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor een toelatingstest. Beeld afp
Chinese studenten zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor een toelatingstest.Beeld afp

Bijna 2500 Chinese studenten zijn tijdens het maken van een examen betrapt op high-tech spieken. Volgens CNN zou het aangetroffen materiaal niet misstaan in een spionagefilm.

Surveillanten kwamen op het spoor van de fraude door vreemde radiosignalen die tijdens de examens werden opgepikt. De antwoorden van de examens werden via de signalen voorgelezen aan de studenten, die draadloze oordopjes droegen. Sommige hadden zelfs een elektronische gum op hun bureau die de signalen omzette in codes.

Speciale codes
De studenten deden examen om gecertificeerd apotheker te worden in de stad Xian, in het noordwesten van China. Een baan als apotheker is een gewilde functie, jaarlijks doen meer 25.000 Chinese studenten mee aan het examen.

De organisatoren achter de spiekconstructie stuurden nepstudenten naar de test. In plaats van het examen te maken, leerden deze studenten alle vragen zo snel mogelijk uit hun hoofd en vertrokken zo gauw als dat gelukt was. Vervolgens meldden ze zich bij de organisatoren en andere studenten die de correcte antwoorden opzochten en die uitzonden naar de mensen die de test aan het maken waren. Zij betaalden ruim 250 euro voor de correcte antwoorden. Omdat het een meerkeuze examen was, konden de juiste antwoorden makkelijk worden doorgegeven. De organisatoren hadden zelfs een speciale code gemaakt, om geen argwaan te wekken. Het mocht niet baten.

Prestatiecultuur
Volgens Jiang Xueqin, onderwijsdeskundige, leidt de prestatiecultuur van het Chinese onderwijs onvermijdelijk tot dit soort taferelen. "Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, waar veel studenten tegelijk betrapt worden, maar het is zeker niet het enige geval," zegt Xueqin tegen CNN. "De nadruk ligt in China op het halen van het papiertje, niet op het leren van specifieke vaardigheden die van pas komen op de werkvloer. Dan zijn mensen eerder geneigd om vals te spelen."

Chinese universiteiten gebruiken al langer metaaldetectors om het spieken tijdens examens tegen te gaan. Xueqin spreekt van "vluchthavenachtige taferelen." Het probleem is dat spieken bij examens een sociaal geaccepteerd fenomeen is. Ouders zijn alleen geïnteresseerd in de resultaten, die moeten zo hoog mogelijk zijn. Hoe de studenten dat bereiken, doet er niet toe.

Identieke verslagen
In Zhongxiang braken in 2012 nog rellen uit, nadat het spiekbeleid van een school was aangescherpt. Het kleine stadje scoorde altijd opmerkelijk hoog op de toelatingstest voor hoog aangeschreven universiteiten. Na het verschijnen van 99 identieke verslagen over één onderwerp, werd het stadsbestuur door het Chinese ministerie van Onderwijs op de vingers getikt. De controle op school werd strenger, waardoor veel studenten werden betrapt en het examen niet meer mochten maken. Dit tot grote woede van de ouders, die hekelden dat juist hun kinderen werden uitgesloten. Een woedende menigte van ruim 2000 mensen verzamelde zich buiten de school en eiste gerechtigheid.

Het voorbeeld is typisch voor het Chinese universiteitssysteem, waarin hoge eisen worden gesteld aan studenten. Bovendien is de concurrentie onder studenten en hun ouders moordend. Volgens Xueqin is dit niet alleen omdat de beste opleiding nu eenmaal de beste vooruitzichten op een baan biedt. Studeren aan een van de betere universiteiten in China, zoals Fudan University in Shanghai, zorgt ook voor een hoge sociale status. Mensen zetten alles op alles om daar te worden toegelaten.

De studenten die betrapt zijn bij het apothekersexamen zijn de komende twee jaar uitgesloten van deelname.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden