Chinese student wil buitenlands diploma

Chinese studenten poseren na het afstuderen voor de universiteit van Qingdao. Fotograaf: Wu Hong Beeld anp
Chinese studenten poseren na het afstuderen voor de universiteit van Qingdao. Fotograaf: Wu HongBeeld anp

Een studie in het buitenland wordt steeds populairder onder Chinese studenten. Volgens International Business Times stijgt het aantal studenten dat buiten China een studie kiest jaarlijks met bijna een kwart. Dat komt niet alleen door de hoge kosten van onderwijs in China, maar ook door het aanbod van Europese universiteiten en de globalisatie van de Chinese cultuur.

Volgens USA China Daily zijn het vooral studenten uit middenklasse gezinnen die hun heil in het buitenland zoeken. Het verschil tussen de kennis van de elite en de middenklasse groeit de laatste jaren flink. Wie in China goed onderwijs wil, moet er voor betalen. Studenten worden 'ingekocht' bij goede universiteiten, waarvan het collegegeld vaak toch al hoger ligt. Bovendien worden alleen de studenten met de beste cijfers toegelaten. De beste cijfers vergen veel (bij)lessen, of geavanceerde fraude, en ook dat kost ouders kapitalen.

Aanbod Europese universiteiten
Steeds meer ouders kiezen dus eieren voor hun geld en moedigen hun kinderen aan te gaan studeren in landen als Frankrijk en Finland. In tegenstelling tot China, en het dure Amerika, is studeren voor uitwisselingsstudenten daar verhoudingsgewijs goedkoop.

Volgens Si Qin, consultant voor USA China Daily, heeft de toename ook te maken met het aanbod van Europese universiteiten. "Binnen de verschillende opleidingen in Europa zijn er specifieke opleidingen die het heel goed doen op de wereldranglijst," zegt Qin, "bijvoorbeeld werktuigbouwkunde in Duitsland, architectuur en design in Italie en financiën in Nederland." Dat wordt massaal opgepikt. Volgens ICEF Monitor, onderzoeksorganisatie voor internationaal onderwijs, wilden ruim negentig procent van de Chinese ouders hun kinderen in 2012 naar het buitenland sturen.

Westerse bedrijfscultuur
Globalisering speelt bovendien een belangrijke rol in de uitstroom van Chinese studenten. Zhao Qizheng, voormalig minister van Informatie en Communicatie zegt dat de meeste Chinese bedrijven enorm worstelen met zaken doen in het buitenland, omdat werknemers zich maar lastig aan kunnen passen aan andere bedrijfsculturen en andersom. "Door de gesloten bedrijfscultuur is China niet altijd in staat effectief te communiceren met het Westen," zegt Qizheng. "We slagen er niet in om onze boodschap op de juiste manier uit te dragen."

Om de interculturele communicatie te verbeteren werd in 2012 het Instituut voor Cultuur Innovatie en Communicatie opgericht. De organisatie moet China helpen zichzelf op de juiste manier te profileren en westerse gebruiken beter te begrijpen. Studenten kunnen daar volgens de voormalig minister aan bijdragen. Qizheng: "Studenten, en ouders van studenten, beseffen steeds meer dat de kennis die ze in andere landen opdoen van grote waarde is voor de groei van de Chinese economie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden