Chinese smog is allesbehalve een gok

Alle nieuwe smogverzekeringen zijn verboden. Een of andere regulerende overheidsinstantie heeft besloten dat ze iets weg hebben van een kansspel, en gokken is verboden.

Ik heb het verbod al vier keer gelezen en begrijp er nog niets van. Ik heb wel door hoe de verzekering werkt: verzekeraars keren bijna zes euro uit voor elke dag dat vakantieplezier wordt verpest door luchtvervuiling van 200 of hoger op de Luchtkwaliteitsindex, kortweg AQI. Verzekeraar Pingan betaalt maximaal een week lang uit.

Een AQI van 60 wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als verantwoord gezien en alles erboven is niet gezond. Vandaar dat de verzekeraar bij een AQI van 300 een gratis longonderzoek aanbiedt. Als dat aanleiding geeft voor ziekenhuisopname, dan keert Pingan nog eens 150 euro uit.

Pechvogels die de Grote Muur niet kunnen zien door de grauwgele mist die hoort bij AQI's in de hogere regionen, en die met jengelende kinderen met zwakke longen noodgedwongen amusement binnenskamers moeten zoeken, doen bovendien gratis mee aan een loterij met als hoofdprijs een 'longzuiverende vakantie' in Hainan. Deze aanhalingstekens zijn niet cynisch bedoeld: reisbureaus adverteren met de luchtkwaliteit van vakantiebestemmingen. Hainan, de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en een eiland voor de kust van Shanghai voldeden als enige drie van 74 steden in heel China aan de nationale normen voor schone lucht.

Een rondje door verzekeringsland levert drie verschillende smogverzekeringen op: voor vakantiegangers, ouderen en inwoners van beruchte smogsteden. De premies variëren van twee euro per vakantiedag tot bijna honderd euro voor een jaar. En omdat die premies zo laag zijn, zeggen de regulerende wijze mannen die dit nieuwe verzekeringsproduct verbieden, is er sprake van gokken en niet van verzekeren. "De verzekering voldoet niet aan de twee uitgangspunten van een verzekerbaar belang en het probabiliteitsprincipe."

In gewone mensentaal: smog is een onvoorspelbaar verschijnsel, dat niet regelmatig genoeg voorkomt om het te verzekeren. Oh nee? In februari was de lucht in Peking zeventig procent van de tijd ongezond. Dagen met een AQI onder de 60 en een lekkere overdosis zuurstof: die zijn pas onvoorspelbaar en zeldzaam.

Ik denk dat de regulerende heren namens een hogere politieke autoriteit, die smogverzekeringen geen goede reclame vindt voor China, de verzekeraars op de vingers hebben getikt.

Of het is zo dat die regulerende commissie ergens in Tibet of een van die andere twee gebieden met schone lucht zetelt. Van daaruit houdt zij de rest van de Chinezen voor gokkers, die uitgekiende vakantiestrategieën uitstippelen om zoveel mogelijk AQI-dagen te scoren. "Nee, jongens, niet naar Qingdao. Dat ligt aan zee en dan is de kans groot dat de smog wegwaait. Xi'an is leuk. Terracottalegers en heel veel smogdagen! Dan kopen we van het verzekeringsgeld een ijsje."

En dan op reis die dagelijkse spanning als de nieuwe AQI-cijfers binnenlopen op de mobiel: onbetaalbaar vakantiegenot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden