Chinese provincie wil kerkkruizen uit straatbeeld verbannen

Chinese katholieken tijdens de Kerstmis in de stad Qingdao. Het christendom is sterk in opkomst in het Aziatische land. Beeld epa

Het bestuur van de Chinese provincie Zhejiang wil dat er geen kruizen meer worden geplaatst op protestantse en katholieke kerken. Een nieuw wetsvoorstel moet de weg vrijmaken voor autoriteiten om hun strijd tegen dit religieuze symbool voort te zetten. Sinds begin 2014 zijn er meer dan 400 kerken ontdaan van hun kruis, wat soms resulteerde in felle botsingen met gemeenteleden.

Volgens de bestuurders zijn de kruizen in strijd met bepaalde bouwreglementen, maar critici stellen dat de snelle opmars van christendom in China de Communistische Partij op de zenuwen werkt. "De autoriteiten maken zich erg druk om dit religieuze symbool", zegt Zgen Legua, een Chinese pastoor uit Zhejiang die inmiddels in de VS woont, tegen persbureau AP. "Ze willen geen prominent vertoon van het christendom in de publieke ruimte."

In een wetsvoorstel over 'religieuze structuren' dat deze week door de Chinese regering is gepubliceerd, staat dat de kruizen volledig bevestigd moeten zijn aan de gevel en dat ze niet meer dan een tiende van de hoogte van de gevel mogen zijn. Het kruis moet bovendien passen bij de gevel en de 'omgeving', zo luidt het voorstel. Waarom, dat wordt nergens vermeld.

'Illegale en gewelddadige campagne'
Fang Shenglan, een ingenieur bij het Zhejiang Provinciale Instituut voor Architectuur en Onderzoek die betrokken was hij het onderzoek voor het voorstel, bevestigt aan AP dat kruizen op het dak van de kerk onder de nieuwe regels verboden zullen worden. Hij wilde niet zeggen waarom.

"Dit wetsvoorstel is de zoveelste poging van de regering om hun huidige illegale en gewelddadige campagne te legitimeren", zegt Bob Fu van de Amerikaanse kerkelijke hulporganisatie China Aid. De organisatie heeft inmiddels 448 kerken geregistreerd waarvan de kruizen zijn verwijderd of de gebouwen vernietigd. "Deze campagne laat zien dat het Chinese bewind vastberaden is om de snelle groei van het christendom in China te beteugelen."

Controle
Volgens Yang Fenggang, Chinese religie-expert aan de Amerikaanse Purdue Universiteit, is de nieuwe beperking een machtsspelletje van de autoriteiten dat weinig effect zal hebben op het christendom. "Met dit voorstel willen de Chinese autoriteiten controle uitstralen", aldus Yang. "Het gaat erom dat mensen de orders moeten gehoorzamen. Als de Chinese regering het kruis niet bevalt, moet het weg."

China is officieel een atheïstisch land, maar sinds de jaren tachtig is het christendom er sterk in opkomst. Er zijn geen officiële cijfers bekend over hoeveel Chinezen zich inmiddels hebben bekeerd, maar de schattingen lopen uiteen van 23 tot 100 miljoen inwoners. Ter vergelijking: de Communistische Partij heeft 85 miljoen leden. De autoriteiten houden het geschatte aantal het liefst zo laag mogelijk, want de Communistische Partij staat niet bepaald te springen om de groeiende populariteit van het geloof. De Communisten zien het christendom als een bedreiging omdat het de trouw aan de partij kon ondermijnen. Katholieken zweren immers trouw aan Rome, niet aan Beijing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden