Chinese onderdrukking in Tibet ernstig toegenomen

PEKING (AP, AFP, Reuter) - China heeft de afgelopen twee jaar de onderdrukking van Tibet systematisch opgevoerd. Er waren begin dit jaar meer politieke gevangenen dan de afgelopen jaren. Ondanks, of wellicht dankzij, de toename van het aantal arrestaties en de strengere controle op religieuze activiteiten, neemt het volksverzet tegen de Chinezen toe.

Dit melden twee internationale mensenrechtenorganisaties vandaag in een gemeenschappelijk rapport. Human Rights Watch/Asia en het Tibet Informatie Netwerk beroepen zich op verklaringen van zo'n duizend Tibetanen.

Volgens het rapport zaten in januari van dit jaar 610 Tibetaanse tegenstanders van het Chinese regime achter slot en grendel. Dit zijn alleen de gedocumenteerde gevallen; het lot van tachtig andere bekende politieke tegenstanders is onbekend. Alleen al in de gevangenis van de hoofdstad Lhasa zaten in augustus vorig jaar 274 politieke gedetineerden, drie keer zoveel als vijf jaar geleden.

De gevangenen zijn vooral boeddhistische monniken en nonnen onder de dertig jaar. Volgens het rapport worden zij regelmatig geslagen en gefolterd met stroomstoten, soms met de dood als gevolg. De gedetineerden maakten zich in de ogen van Peking schuldig aan verzet, omdat zij trouw bleven aan de Dalai Lama, hun geestelijk leider die in 1959 naar India vluchtte, negen jaar nadat China Tibet bezette.

Tot het huidge hardere optreden is volgens het rapport besloten tijdens een conferentie in 1994. Peking kon vanaf dat moment meedogenlozer te werk gaan in Tibet, aldus de organisaties, doordat het Westen minder druk was gaan uitoefenen wat betreft de mensenrechten. Doorslaggevend zou de Amerikaanse beslissing zijn geweest de handelscontacten met Peking los te koppelen van China's respect voor de mensenrechten.

Het mensenrechtenrapport is 'Het Afhakken van de Kop van de Slang'genoemd. De titel is gebaseerd op een toespraak van een hoge Chinese functionaris die zei: “Om een slang te doden moet je eerst zijn kop afhakken”, waarmee verwezen werd naar de Dalai Lama. De campagne die in 1994 begon was vooral gericht op een enorme beperking van de religieuze activiteiten. Zo kunnen boeddhistische instellingen slechts een beperkt aantal nonnen en monniken toelaten, mogen lokale leiders niet meedoen aan religieuze activiteiten en is een aantal religieuze instellingen gesloten. Ook gaat Peking sinds 1994 nog feller tekeer tegen de Dalai Lama, die een paar jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede won.

Het hardere politieoptreden en de toename van het aantal arrestaties duidt volgens de mensenrechtenorganisaties op een toename van het verzet. De Tibetanen gaan niet meer alleen de straat op voor onafhankelijkheid, maar protesteren ook tegen prijsstijgingen en andere zaken, zoals de komst van veel Chinezen die de goede banen en huizen krijgen. “Politiek protest verspreidt zich naar het platteland en naar meer lagen van de samenleving”, aldus het rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden