Chinese muur brokkelt langzaam af

Beeld belga

Ongeveer dertig procent van de Chinese muur die onder de Ming-dynastie is gebouwd, is in de loop der tijd verdwenen. Dat meldden verschillende Chinese staatsmedia gisteren. Natuur en mens zijn schuldig aan de afbrokkeling.

De verdwijning komt vooral door erosie. De duizenden kilometers lange muur staat al eeuwenlang blootgesteld aan wind en regen. Planten die op en tussen de stenen groeien, versnellen de afbrokkeling. Daardoor staan verschillende wachttorens bovendien op instorten.

Menselijk handelen
Ook toeristen en lokale bewoners hebben een hand gehad in de afbrokkeling van de muur. Steeds vaker verkennen avontuurlijke toeristen onontwikkelde delen van de muur die niet voor toerisme opengesteld zijn. Ze voeren het tempo van de aftakeling zo nog eens op.

De arme bevolking in de noordelijke provincie Hebei slaat de dikke grijze bakstenen uit een deel van de muur en gebruikt ze om huizen te bouwen. Gegraveerde stenen verkoopt de bevolking, voor dertig yuan (ruim 4 euro) per stuk. Het verkopen van de stenen kan een boete van 5000 yuan opleveren, maar er is geen organisatie die zich bezighoudt met het handhaven van de regels.

Her en der worden wel delen van de muur gerenoveerd. Lokale overheden nemen echter alleen stukken onder handen die door toeristen bezocht worden en zodoende geld in het laatje brengen.

De Chinese muur is tussen de 9.000 en 21.000 kilometer lang, afhankelijk van het wel of niet meetellen van de ontbrekende tussenliggende delen. De muur strekt zich uit van Shanhaiguan aan de oostkust tot Jiayuguan aan de rand van de Gobi-woestijn in het westen. De eerste steen werd gelegd in de 3e eeuw voor Christus, maar het grootste deel werd gebouwd tijdens de Ming dynastie van 1368-1644.

Ook elders
De Chinese muur is niet het enige stuk werelderfgoed dat gevaar loopt. In Syrië, Irak, Libië en Jemen wordt erfgoed op grote schaal moedwillig vernietigd door IS.

Directeur-generaal van de UNESCO Irina Bokova riep daarom afgelopen weekend op tot actie. Zij pleit voor betere bescherming van werelderfgoed. Die oproep deed Bokova tijdens de bekendmaking van de lijst met monumenten die in aanmerking komen voor een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Niet één van de in totaal 36 kandidaten is overigens afkomstig uit Nederland. Het aantal Nederlandse monumenten op de lijst blijft daarmee op tien staan.

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa werd eerder deze maand werelderfgoed vernietigdBeeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden