'Chinese moslims moeten hun korans inleveren'

Een kapper en zijn klant, afgelopen zomer bij een moskee in de stad Kashgar.Beeld AFP

Opnieuw verstevigt China zijn grip op zijn islamitische minderheid. Alle moslims in de provincie Xinjiang moeten hun koran, gebedsmatje en andere islamitische spullen inleveren.

Doen ze dat niet en worden ze later betrapt, dan volgen er ‘zware straffen’. Dat meldt althans Radio Free Asia (RFA), een nieuwsdienst die met geld van onder meer de Amerikaanse overheid een relatief onafhankelijk geluid wil laten klinken. Volgens RFA krijgen ambtenaren en besturen van islamitische buurten al enige tijd waarschuwingen van ambtenaren. Het verzoek is breed: niet alleen korans moeten ingeleverd, ook andere islamitische lectuur, en alles waar een islamitische maan en ster op staan.

Inmiddels is het nieuws volgens RFA bekendgemaakt via WeChat, een soort sociaal netwerk waarop de overheid ook vertegenwoordigd is.

Peking draait in Xinjiang de duimschroeven al langer aan. Ze houdt de grote Oeigoers-islamitische minderheid er verantwoordelijk voor het politieke geweld dat er regelmatig oplaait. Van genade is weinig sprake: opstanden worden hard neergeslagen, en ook het dagelijks leven van de Oeigoeren is aan banden gelegd. In Xinjiang wonen naar schatting zo’n 23 miljoen moslims.

Geen baarden, geen moslimnamen

Via media als RFA sijpelen iedere paar maanden nieuwe maatregelen naar buiten. Zo waren in maart islamitische uiterlijkheden het doelwit. Overheidspersoneel op vliegvelden, treinstations en andere openbare plaatsen moesten vrouwen met gezichtsbedekkende kleding voortaan ‘ontmoedigen’ om zulke kleding te dragen en moesten melding doen bij de politie. ‘Abnormale baarden’ werden verboden. Een maand later werden ook islamitische namen verboden.

In delen van de regio zijn om de paar honderd meter politieposten gebouwd, uiteraard bedoeld om de bevolking in de gaten te houden. En om te laten weten: u wordt gevolgd.

Xinjiang is een autonome regio en grenst aan Pakistan en Kazachstan. De spanning is van oudsher hoog, maar in 2014 sloeg de vlam echt in de pan. Toen kwamen er bij een bomaanslag 3 mensen om het leven en raakten er 79 gewond. De regering riep daarop een ‘volksoorlog tegen terrorisme’ uit - een belofte die ze dus waarmaakt. De strijd heeft sindsdien honderden levens gekost.

Inmiddels wonen Oeigoeren veelal afgescheiden van hun omgeving. Ze hebben zich teruggetrokken in eigen wijken, buiten de stadscentra. Lange tijd richtte Peking zich vooral op hen, maar nu krijgen ook de Kazachse moslims in de regio met de overheid te maken. Enkele tientallen zijn dit jaar in de cel beland nadat ze terugkwamen van familiebezoek in hun thuisland, en na een periode in het buitenland te hebben gestudeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden