Chinese ‘keizertjes’ denken toch in het groepsbelang

Een basisschool met de Montessori-methode in Peking. Foto: Jurgen Caris, Trouw Beeld
Een basisschool met de Montessori-methode in Peking. Foto: Jurgen Caris, Trouw

Het Chinese eenkindbeleid heeft niet voor een eigenwijze, egocentrische generatie gezorgd. In ieder geval niet op het werk, zo blijkt uit een grondige studie door de universiteit van Hiroshima.

Gijs Moes

Het lijkt erop dat de berichten over een hele generatie in China die vooral aan zichzelf denkt overdreven zijn. Volgens de Japanse onderzoekers is die beeldvorming waarschijnlijk op niets anders gebaseerd dan op het bekende cliché: vroeger was alles beter en de jeugd van tegenwoordig deugt niet.

Dat concluderen professor Yoshihiko Kadoya, hoogleraar gezondheidseconomie in Hiroshima, en zijn medewerkers na gesprekken met bijna duizend willekeurig gekozen werknemers in China.

"Op het werk moet ik de mening van de groep volgen", die stelling legden de onderzoekers voor aan de werknemers. En wat blijkt? De werknemers uit de eenkindgeneratie hechten er net zozeer aan als de oudere werknemers. Jongere zijn er niet, want het eenkindbeleid, dat in China is ingevoerd in 1979, is pas in 2015 officieel afgeschaft.

De werknemers werd gevraagd aan te geven in hoeverre ze het eens waren met de stelling, op een schaal van 0 tot 5. De Chinezen kwamen gemiddeld uit op 3,9, waarbij de eenkindgeneratie zelfs een fractie hoger scoorde dan hun oudere collega’s.

Meer cadeautjes en aandacht

Uit eerder onderzoek bleek wel dat de kinderen zonder broers of zussen meer cadeautjes en meer aandacht kregen van hun ouders dan oudere Chinezen, en dat ze minder hoefden te delen. In China groeide de zorg dat er een generatie van ‘kleine keizers’ werd opgevoed. Kinderen die altijd aandacht krijgen en niet gewend zijn om te delen zouden later moeite hebben om rekening te houden met anderen.

Maar op het werk blijkt daar dus niets van. De onderzoekers suggereren dat dit te maken heeft met de traditionele Confucianistische cultuur in China. Die leert iedereen dat het hoogste doel is om je in te zetten voor het collectief. Deze cultuur zou sterker zijn dan de individuele psychologische ontwikkeling.

Westerlingen zijn veel minder geneigd tot groepsdenken. Uit ander onderzoek blijkt dat amper de helft van de Amerikanen de bovenstaande stelling onderschrijft. Japanners scoren iets lager dan Chinezen.

Lees ook het artikel over de oorsprong van de eenkindpolitiek uit 2015 'Inspiratie voor eenkindpolitiek van China kwam uit Nederland'. Trouw-journalist Martijn Roessingh belicht hierin de theorie achter dit systeem, zes jaar na publicatie van zijn boek 'Waarom China mij twee dochters schonk'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden