Chinese jongeren weten wél veel over geld

Oeso constateert groot gebrek aan kennis onder tieners wereldwijd, behalve in China

Koningin Máxima sprak van een wake-up call. Op een bijeenkomst van de Oeso, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, kreeg ze de resultaten van een internationaal onderzoek naar de financiële vaardigheden van 15-jarige jongeren in achttien landen gepresenteerd. "Deze bevindingen laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren een betere financiële scholing krijgen", aldus Máxima.

Als speciale pleitbezorgster van VN-chef Ban Ki-moon op het gebied van inclusieve financiering (het verstrekken van onder meer bankrekeningen en leningen in niet-westerse landen) maakt Máxima zich sterk voor verantwoord financieel gedrag onder jongeren en volwassenen. De afgelopen jaren is de aandacht voor de financiële redzaamheid van burgers in veel landen toegenomen. Het wordt wereldwijd gezien als een belangrijke bouwsteen voor economische en financiële stabiliteit en groei.

Iedere drie jaar test de Oeso, de vereniging van rijke geïndustrialiseerde landen, de kennis van scholieren wereldwijd op het gebied van wiskunde, taal en natuurwetenschappen. Dit jaar werden voor het eerst de 15-jarigen ook getoetst op hun financiële vaardigheden en moest blijken of tieners overweg kunnen met een bankrekening, rente en belastingen. In het examen waren vragen opgenomen over het fictieve land 'Zedland', met de 'zed' als nationale munteenheid. Hoewel Nederlandse scholieren niet meededen aan het onderzoek, sprak koningin Máxima toch haar zorgen uit: "In mijn thuisland Nederland vindt tweederde van de tieners het moeilijk om de eigen financiën te beheren."

De jeugd uit Shanghai kwam het beste uit de test. Tieners uit China's grootste stad (24 miljoen inwoners) scoorden een gemiddelde van 603 punten, 103 punten boven het mondiale gemiddelde en 63 meer dan nummer 2: Vlaanderen.

Vijf andere landen presteerden ook bovengemiddeld: Estland, Australië, Nieuw-Zeeland, Tsjechië en Polen. De prestaties van de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje en Italië vielen, met scores tussen de 460 en 490 punten, tegen.

De toets kende vragen op vijf verschillende niveaus. Slechts één op de tien jongeren uit de Oeso-landen was in staat de vragen op het moeilijkste niveau te beantwoorden. In Shanghai lukte dat 43 procent van de tieners. In Italië was dat slechts 2 procent.

Een belangrijke factor voor hoge scores zijn wiskundige vaardigheden. Ook belangrijk zijn persoonlijke ervaringen met financiën, zoals het beheren van een bankrekening of contant geld en het zelf betalen van beltegoed.

Het meest recente onderzoek naar de financiële vaardigheden van Nederlandse scholieren is in 2013 gedaan door het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). "Ze zijn zuiniger geworden", zegt Annemarie Koop van het Nibud. "Ze gaan bewuster met hun geld om dan een aantal jaren geleden. Maar een derde van de scholieren vindt het wel lastig belangrijke papieren te beheren. En een kwart van de scholieren heeft moeite om overzicht te houden over inkomsten en uitgaven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden