Chinese 'homotherapie' voor de rechter

Homo-activisten demonstreren in Hong Kong.Beeld anp

Elektrische schokken en ziekmakende drugs. In China worden homo's stevig aangepakt bij de bestrijding van hun 'ziekte'. Hoewel homoseksualiteit sinds 2001 is geschrapt als officiële psychische stoornis, zijn er nog steeds veel klinieken in het land die therapie aanbieden om homo's te genezen. In Beijing dient binnenkort de eerste rechtszaak tegen zo'n kliniek.

"Ik heb maar één keer elektroshocktherapie gehad", zegt een man die zichzelf Xiao Zhen noemt tegen de BBC. Hij onderging de behandeling om bewijs te verzamelen en hoopt dat de rechter de therapie gaat verbieden. De rechtbank van Beijing buigt zich binnenkort over zijn aanklacht tegen een kliniek in Tsjoengking, een stad in het midden van China. Als de rechter de behandeling van deze kliniek verbiedt, kan dat grote gevolgen hebben voor klinieken in de rest van het land.

Erotische plaatjes
Een van de vele artsen in China die 'homotherapie' aanbiedt is Zhou Zhengyou. Hij schreef verschillende boeken over homoseksualiteit en de bestrijding daarvan. In zijn praktijk biedt hij homotherapie aan waarmee hij naar eigen zeggen 70 procent van zijn 'patiënten' geneest. Zhou beperkt zich tot het voeren van gesprekken, wat mild is vergeleken met andere behandelaars. Vaker gebeurt het dat mannen erotische plaatjes of filmpjes te zien krijgen. Iedere keer als ze daarop reageren, krijgen ze een elektrische schok of ziekmakende medicijnen toegediend.

Voor homo-activisten betekent de rechtszaak een nieuwe stap in de strijd voor gelijke rechten. Het Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT)-centrum in China spreekt van een 'baanbrekende zaak' en 'een blijk van tolerantie'. De afgelopen jaren werden er een aantal protesten georganiseerd, maar het is de eerste keer dat een rechter zich met de kwestie wil bemoeien.

Angst
Homotherapie is niet verplicht, maar veel jonge homo's ondergaan de behandeling toch, uit angst om verstoten te worden door hun familie als ze uit de kast komen. Op het Chinese platteland en onder ouderen heerst vaak nog het idee dat homoseksualiteit een ziekte is die genezen kan worden. Het homohuwelijk is in China verboden en de druk om een gezin te vormen is er nog altijd groot.

In de grote steden neemt de tolerantie juist toe. In Shanghai wordt bijvoorbeeld al jaren een gay pride georganiseerd waarbij homofilms worden gedraaid en debatten worden gevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden