NieuwsEconomie

Chinese economie, en dus de hele wereldeconomie, krijgt klappen door handelsoorlog

null Beeld -
Beeld -

Sinds 1992 was de economische groei in China niet zo laag als in het afgelopen tweede kwartaal. De handelsoorlog met de Verenigde Staten duurt nu ruim een jaar en de Chinese overheid heeft het nodige stimuleringsbeleid in gang gezet.

Maar de extra kredietverlening en publieke werken kunnen de schade die het handelsconflict aanricht niet volledig compenseren, blijkt maandag uit cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek (NBS). De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 6,2 procent gegroeid vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat is het laagste kwartaalcijfer sinds het NBS in 1992 met deze datareeks begon. Zelfs tijdens de financiële crisis zakte dit cijfer niet onder de 6,4 procent.

Neerwaartse druk

Het NBS erkent dat de economie ‘onder nieuwe neerwaartse druk’ staat. Toch blijft het groeicijfer voor de maanden april, mei en juni nog wel binnen de bandbreedte die de Chinese overheid voor heel 2019 als doelstelling aanhoudt, namelijk een groei van 6 tot 6,5 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dit jaar voor China 6,2 procent economische groei, tegenover 6,6 procent vorig jaar.

De economische omstandigheden zijn zwaar, schrijft het NBS op de eigen website. “De wereldwijde economische groei neemt af, de externe instabiliteit en onzekerheden nemen toe, en in eigen land zijn er onevenwichtige ontwikkelingen.” De situatie in het buitenland wordt in de tweede helft van dit jaar mogelijk nog ingewikkelder, zei een NBS-woordvoerder op een persconferentie.

De export is in juni gekrompen. Zo daalde de Chinese export naar de VS in juni met 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Verder liep de woningbouw terug in China. Ook uit andere cijfers blijkt dat het investeerdersvertrouwen is verzwakt. De binnenlandse consumptie hield in juni echter goed stand, vergeleken met de maand mei.

Krimpende automarkt

Dat laatste is belangrijk, want volgens de NBS-woordvoerder is de economische groei van China meer en meer afhankelijk van binnenlandse vraag, en dan vooral de consumptie. Dankzij de belastingverlichting van eerder dit jaar is het gelukt de druk van buitenaf wat te verlichten, zei de woordvoerder. Maar het is geen wondermiddel. Zo blijft de Chinese automarkt maar krimpen, in juni met zo’n 8 procent.

Begin mei leken de VS en China dicht bij een handelsovereenkomst. Maar omdat de Chinezen volgens Trump terugkwamen op eerdere beloftes, liet de Amerikaanse president het conflict escaleren. Hij verhoogde opnieuw de invoerheffingen op Chinese producten en dreigde bovendien alle Chinese import te gaan belasten. Ook zette hij het Chinese techbedrijf Huawei zwaar onder druk. Dit bedrijf verwacht miljarden dollars winst mis te lopen.

Tijdens de G20-top in het Japanse Osaka kwamen Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping vorige maand nader tot elkaar. Het handelsoverleg is weer op gang gekomen, maar kijkend naar de invoerheffingen is de situatie slechter dan drie maanden terug. Trump heeft toegezegd bepaalde Amerikaanse bedrijven een vergunning te verlenen om toch zaken te kunnen doen met Huawei, en volgens persbureau Reuters is dat binnen twee weken zo ver. Dit gaat echter om tijdelijke concessies en Huawei zou op de zwarte lijst blijven staan.

Kwetsbare wapenstilstand

Economen spreken van een kwetsbare wapenstilstand, omdat de grote meningsverschillen nog niet zijn opgelost. Amerika neemt China de ongelijke handelsbalans kwalijk, en beschuldigt Peking ervan technologische kennis te stelen en de economie af te schermen voor Amerikaanse bedrijven.

De invoerheffingen verstoren de productieketens van internationale bedrijven en zorgen voor allerlei kosten. Ook Aziatische buurlanden die zaken doen met China, bijvoorbeeld als toeleverancier, hebben hier last van. En als de vraag op de gigantische Chinese markt afneemt, schaadt dat de hele wereldeconomie.

Lees ook:
De handelsoorlog met de Verenigde Staten gijzelt de Chinese export, blijkt in de haven van Shanghai
In de haven van Shanghai ligt een deel van de handel stil, omdat bijna iedereen afwacht. De handelsoorlog met de VS leidt tot onzekerheid en frustratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden