Chinese dissident vreest 'ongeluk' in Nederland

De Chinese dissident Chen Yonglin zou gisteren naar Nederland komen, maar durfde niet uit vrees dat hem in Nederland iets overkomt.

door Leonoor Kuijk

In Frankrijk werd hij eerder deze week al door Chinese spionnen gevolgd. Chens angst wordt gevoed door de recente ontvoering in Nederland van een Chinese dissidentenzoon, waarvan Chinese mensenrechtenbronnen melding maken. Daarin zouden ook Chinese geheim agenten een handje hebben gehad. Via de telefoon vanuit Brussel, waar hij deze week sprak voor het Europarlement, vertelt Chen dat hij niet gelooft dat hijzelf in Nederland zomaar ontvoerd kan worden. Daarvoor is hij te bekend. ,,Maar ik kan een ongeluk krijgen“.

Chen (37) kwam begin dit jaar in het nieuws toen hij uit de school klapte over zijn werk op het Chinese consulaat in Sydney, Australië. Hij had er de opdracht Chinese dissidenten en aanhangers van de religieuze beweging Falun Gong te volgen en zonodig te intimideren. Hij vertelde dat er zo'n duizend Chinese spionnen in Australië actief zijn, om burgers te volgen. Chen kreeg politiek asiel in Australië.

Chen is ervan overtuigd dat ook in Europa agenten van de Chinese overheid opereren. Daarbij wordt het middel van ontvoering om burgers weer in het gareel te krijgen niet geschuwd. De Chinese overheid zegt dat Chen het verhaal van de spionage heeft verzonnen. Zijn verhaal werd echter bevestigd door een andere dissident, de 32-jarige politieagent Hao Fengjun, die China in juni verliet met een laptop vol geheime politie-informatie en ook politiek asiel in Australië kreeg.

Chen zegt sterke aanwijzingen te hebben dat de Chinese communistische partij in verval is. ,,Ik heb gezien op welke schaal corrupte hoge partijfunctionarissen bezig zijn hun geld wit te wassen in het buitenland en ook zelf proberen weg te komen uit China.“ Daarom zou Nederland zich uitgerekend nu veel meer moeten uitspreken over de mensenrechtensituatie in China. ,,Een paar jaar geleden was er misschien iets te zeggen voor de redenering dat goede diplomatieke en handelsbetrekkingen China konden helpen richting democratie. Maar de situatie is veranderd. De communistische partij staat op instorten, en wordt almaar feller ten aanzien van dissidenten.“

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden