Chinese bank in de clinch met Amerikaanse rechter

Staatsbank weigert gegevens te verstrekken van rekeninghouders die nep-Gucci-tasjes online op de markt brengen

De New Yorkse rechter Richard Sullivan is de weigerachtigheid van de Bank of China helemaal zat. Als die bank niet voor volgende week dinsdag de gegevens overlegt van rekeninghouders die nep-Gucci-tasjes en vervalste Yves Saint Laurent-portefeuilles online op de Amerikaanse markt brengen, beschouwt hij dat als minachting van het hof. En dan dient de Chinese staatsbank dagelijks een boete van 50.000 dollar te betalen tot ze met de informatie op de proppen komt.

De Bank of China is niet van zins zijn eisen in te willigen. Ze geeft die gegevens niet en tegen die boete gaat ze in beroep.

De zaak tussen de westerse luxemerken en de Chinese staatsbank sleept zich al jaren voort. En ze is niet de enige. Ook andere merken leggen andere Chinese banken het vuur na aan de schenen. De AntiCounterfeiting Coalition - door westerse merken opgericht en in Washington gevestigd - zegt dat vervalsers ruim 90 procent van hun online betalingen laten lopen via Chinese banken. Er zou jaarlijks zo'n 1,8 miljard dollar in omgaan.

China maakt geen geheim van zijn ambitie om invloedrijker te worden op de wereldmarkt. Om die meer vooraanstaande rol te bemachtigen, is het land niet per se van plan zich te voegen naar de spelregels die in het Westen gelden. China is de tweede economie ter wereld en wil de ruimte om zijn eigen spel te spelen.

Het verzet van de Bank of China tegen uitspraken van de New Yorkse rechtbank laat dat zien. De bank zegt dat ze klem zit. Amerikaanse rechtbanken eisen dat ze Chinese rekeningen bevriest en gegevens deelt, terwijl de Chinese wet haar verbiedt Chinese rekeningen te bevriezen en informatie over rekeninghouders met het buitenland te delen. Gesteld voor de keuze, houdt ze zich aan de Chinese wet.

Rechter Sullivan wil het niet meer horen. Het hof "zal pogingen van de Bank of China om deze procedure verder te vertragen niet langer tolereren". De informatie over de rekeningen is "essentieel voor zaak van de eisers tegen niet te stuiten vervalsers, die doelbewust gebruikmaken van Bank of China om hun illegale handel te faciliteren", schreef Sullivan begin deze week. In september zei hij al dat de VS wel degelijk zeggenschap hebben over de Bank of China. Die heeft vier filialen in de VS.

Staatspersbureau Xinhua publiceerde woensdag een reactie van de baas van de Amerikaanse tak van de Bank of China, Xu Chen. Deze zaak kan Chinese investeerders afschrikken om hun geld in Amerikaanse projecten te steken, aldus Xu. "Veel Chinese investeerders menen dat de VS een open en eerlijk juridisch systeem heeft, een kritische factor voor een goed zakenklimaat. Nu zouden ze zomaar bang kunnen worden verstrikt te raken in lastige juridische kwesties, vanwege de 'onbegrensde rechtsbevoegdheid' waar sommige Amerikaanse rechtbanken op uit zijn."

De zaak speelt op in dezelfde week dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) besloot om de Chinese yuan toe te voegen aan zijn zogeheten valutamandje. In dat symbolische mandje zitten nu de Amerikaanse dollar, het Britse pond, de Japanse yen en de euro; het IMF gebruikt de waarde van die munten om zijn eigen Special Drawing Rights te prijzen, de eenheid waarin het fonds zijn inkomsten en uitgaven berekent.

Een symbolische stap, oordeelt oud-topman van de Federal Reserve, Ben Bernanke. Zijn juf plakte vroeger een gouden ster op zijn werk, wanneer hij zijn best had gedaan, schrijft de voormalig centraal bankier op de site van het Brookings Institute. "China kreeg deze week het equivalent van die gouden ster." En Chinezen zijn dol op symbolen, aldus Bernanke.

Maar knijpt het IMF niet een oogje toe voor China?, vraagt The Wall Street Journal zich af. Het IMF vraagt China niet om volledige openheid over zijn overheidsfinanciën, aldus een criticus in de krant. Het IMF zelf erkent dat er 'wat uitdagingen in uitvoering overblijven', vooral omdat er in de yuan niet vrijelijk gehandeld kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden