Chinees welkom, maar niet heus

ROTTERDAM - Eigen volk eerst. Zo dachten de meeste Nederlandse spelers en speelsters over de deelname van een drietal buitenlanders aan de NK tafeltennis in Rotterdam. Een Nederlander moet kampioen van Nederland worden en niet iemand uit China, Rusland of Bosnië.

Qiang Liu, Elena Timina en Vanja Santic vormden de buitenlandse inbreng tijdens de nationale titelstrijd in sportcentrum Schuttersveld in Rotterdam-Crooswijk. Als uitvloeisel van de anti-dicriminatiewet, in 1994 door de Tweede Kamer aangenomen, mocht dat trio zich inschrijven voor het toernooi om de Nederlandse titels. Die wet houdt in dat iemand die bij een Nederlandse club speelt en in Nederland woont, gerechtigd is om deel te nemen aan een Nederlands kampioenschap. Zowel Liu, Timina als Santic voldoen aan die twee voorwaarden en mengden zich, zonder succes overigens, in de strijd om de Nederlandse titels tafeltennis.

Maar echt welkom waren ze niet. Danny Heister noemde het zelfs “slecht voor het Nederlandse tafeltennis”. Zijn pijlen waren vooral gericht op Qiang Liu, de Chinees die op 12 september van dit jaar voet op Nederlandse bodem zette, als aanwinst van Bartok, een ambitieuze club uit Limburg. “Over een paar weken gaat hij weer naar huis en horen wij nooit meer wat van hem”, zei Heister, die in herinnering riep dat spelers als Paul Haldan en Chen Sung vijf jaar moesten wachten voordat zij pas mochten deelnemen aan de nationale titelstrijd. “Het is geen open Nederlands kampioenschap en ik vind dat een Nederlander kampioen van Nederland moet worden.”

Heister vond de deelname van Qiang Liu een vorm van omgekeerde discriminatie. “Omdat Liu mocht meedoen, moest Ronald Vijverberg, die als nummer zestien eerst direct in het hoofdschema zat, nu kwalificaties spelen”, merkte Heister op. Want hoewel de naam van Qiang Liu niet voorkomt op de nationale ranglijst, kreeg wel hij een wild card voor het hoofdtoernooi, waarin hij ook nog als drie/vier werd geplaatst.

Heister werd in zijn mening bijgestaan door Trinko Keen, in de halve finales verantwoordelijk voor de uitschakeling van Qiang Liu. Hij vond het principieel onjuist dat iemand die voor een paar maanden naar Nederland komt, mee mag doen aan een nationaal kampioenschap. Keen vond dat de bond de inschrijving van Liu had moeten weigeren. “Dan komt er een rechtzaak die jaren gaat duren”, zei Keen. En, dacht hij, tegen die tijd zien we wel weer. Een spelersboycot vond Keen niet de manier het probleem op te lossen. “Ik wil het probleem niet groter maken dan het is, maar het klopt gewoon niet”, meende Keen, die in de finale verrassend verloor van Heister.

Over de aanwezigheid van Timina en Santic in het vrouwentoernooi werd minder ophef gemaakt. De Russin en de Bosnische verblijven al langer in ons land en zijn min of meer geaccepteerd in de Nederlandse tafeltenniswereld. “Het maakt mij niet uit wie er meedoen”, was de laconieke opvatting van Bettine Vriesekoop die voor de dertiende maal kampioen werd. “Maar als je Russinnen en Joegoslaven mee laat doen, moet je bij de plaatsing kijken naar de internationale ranglijst en niet naar de nationale ranglijst. Bij Qiang Liu hebben ze wel naar zijn sterkte gekeken, maar bij Timina niet.”

Bij de bond beriep iedereen zich op overmacht: de anti-discriminatiewet. “Het heeft niets met de regelgeving van de NTTB te maken, maar met de wetgeving in Nederland”, herhaalde Ton van Happen, de topsportmanager, keer op keer. “NOC*NSF heeft bij de bonden druk uitgeoefend om zich daaraan te houden”. Hij zag ook wel waar de kneep zat, maar de bond kon er domweg niets aan doen. “Wij hebben geen zwaarwegende argumenten om niet aan de wetgeving van het ministerie te voldoen.” De bond wilde het risico van een rechtzaak niet lopen en ook zag de NTTB er niets in de verhouding met NOC*NSF op scherp te zetten. Uit angst voor korting op subsidies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden