Chinees riool voor sloppen Indonesië

investeringen | Op haar eerste verjaardag komt China's ontwikkelingsbank met een bestemming voor 509 miljoen dollar.

De Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB) staat klaar om zijn eerste miljoenen uit te geven. Dit weekend maakte de Chinese evenknie van de Wereldbank bekend in welke ontwikkelingsprojecten ze geld steekt en, minstens even interessant, met wie ze samenwerkt. Met de Wereldbank, onder meer.

Morgen bestaat de AIIB op de kop af een jaar. Haar oprichting zaaide tweespalt tussen Amerikanen en Europeanen. De laatsten stonden in de rij om zich mede-oprichter te noemen van de Chinese ontwikkelingsbank, terwijl de Amerikanen die beschouwen als vehikel van Peking, bedoeld om China's grip op Azië te vergroten. Ten koste van de Amerikaanse invloed. Want de aloude Wereldbank, met haar hoofdkwartier in Washington, zien opkomende landen zoals China juist als Amerikaans project.

Ondanks Amerikaans protest telt de AIIB nu 57 lidstaten, waaronder Nederland. Nog eens 24 landen stuurden toehoorders naar de jaarvergadering van afgelopen weekend, meldde voorzitter Lin Jiqun. Met 26 procent van de stemmen heeft China het meeste in te brengen binnen de AIIB, India volgt met 7,5 procent, dan Rusland met 5,9 procent. Nederland heeft 1,16 procent van de stemmen.

Met de eerste projecten die de AIIB aankondigde, lijkt ze vooral eendracht te willen uitdragen en samenwerking te prediken. En voor wie de impliciete boodschap niet begreep, spelde Lin die uit: "De AIIB is van al haar leden. Deze bank is niet van China."

De eerste 509 miljoen dollar die de AIIB uitgeeft - van de beschikbare 100 miljard - gaat naar de aanleg van snelwegen in Pakistan en Tadzjikistan en naar een project dat 9,7 miljoen Indonesische sloppenwijkbewoners wil helpen aan stromend water, riolen, wc's en voetpaden.

Aan dat laatste project betaalt ook 'concurrent' Wereldbank mee. Voor de wegen in Pakistan en Tadzjikistan trekken ook westerse partners als de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en het Britse ministerie voor ontwikkeling de portemonnee. De Aziatische Ontwikkelingsbank, waarin Nederland en vele andere westerse landen participeren, is mede-financier van de AIIB-project in Tadzjikistan.

Een vierde project - een opknapbeurt voor het elektriciteitsnetwerk in Bangladesh - doet de AIIB alleen.

Voor wie vreest dat de AIIB te werk gaat zonder zich te bekommeren om mens en milieu had voorzitter Lin geruststellende woorden. "Wij stellen hoge eisen aan de projecten die we financieren." Ze moeten financieel houdbaar, milieuvriendelijk en sociaal aanvaardbaar zijn, aldus Lin.

De Wereldbank zou haar keuzes niet veel anders omschrijven. Is de AIIB dus meer van hetzelfde?

De Chinese minister van financiën Lou Jiwei vindt van niet, zei hij op de eerste AIIB-jaarvergadering. De AIIB zou beter snappen wat goed gaat in ontwikkeling en welke lessen te trekken zijn uit alle jaren die al zijn besteed aan het opkrikken van landen. Prominente AIIB-leden als China en India hebben immers ervaring uit de eerste hand, zei voorzitter Lin.

Hoe die Chinese en Indiase kijk op ontwikkeling afwijkt van de westerse, zal blijken als de AIIB haar projecten uitvoert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden