Chinees mag nog maar helft van het vlees

Een vleesverwerkingsfabriek in de Chinese industriestad Changchun. Beeld epa

China staat bekend om zijn omstreden hondenvleesfestival, voedselschandalen en schimmige dierenmarkten. In een poging om af te rekenen met dit imago lanceert de overheid een plan om de vleesconsumptie met 50 procent te verminderen.

Meer groenten op het menu zouden zowel het milieu als de Chinese burger goed doen, meent de regering. Het eetgedrag in het land is de afgelopen decennia enorm veranderd. Was vlees een paar decennia geleden nog een zeldzame lekkernij - in 1982 at de Chinees gemiddeld 13 kilo vlees per jaar - inmiddels is dat opgeschroefd naar 63 kilo. Het land is daarmee goed voor 28 procent van de wereldwijde vleesproductie.

Terug naar het 'oude' eetpatroon lijkt niet haalbaar, maar de overheid hoopt de consumptie met nieuwe voedselrichtlijnen met 14 tot 27 kilo per jaar terug te brengen. Het Chinese ministerie van gezondheid adviseert een consumptie van 40 tot 75 gram vlees per persoon per dag. Als dit advies wordt opgevolgd, kan de uitstoot van China's veestapel worden teruggebracht met 1 miljard ton in 2030, wat een uitstoot van 1,8 miljard ton in dat jaar zou betekenen.

Steun van Arnold Scharzenegger en James Cameron
Daarnaast lanceert de overheid een campagne om de bevolking minder vlees te laten eten, met de opmerkelijke steun van acteur Arnold Schwarzenegger en regisseur James Cameron. "Wat China doet, moeten we respecteren", zegt Cameron in een campagnefilmpje. "Dat is leiderschap. Het halveren van de vleesconsumptie in China zou niet alleen een enorme invloed hebben op de volksgezondheid, het is een enorme stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot."

Op beide terreinen valt op zijn zachtst gezegd nog het een en ander te verbeteren: China was de laatste decennia de grootste luchtvervuiler ter wereld, en naar schatting lijden 100 miljoen inwoners aan diabetes. Gestimuleerd door economische ontwikkeling maakt het land nu een transitie door van kolen naar hernieuwbare energiebronnen. Daarbij kan de vleesindustrie niet achterblijven, vindt de Chinese regering.

"Door deze verandering zal de veestapel krimpen en de CO2-uitstoot verminderen", zei Li Junfeng, directeur van de researchafdeling voor klimaatverandering van de nationale overheid. "Het beperken van klimaatverandering is grotendeels afhankelijk van het consumptiegedrag van de bevolking."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden