Chinees klaagt regering aan om luchtvervuiling

Chinezen wachten op de bus in Peking. Beeld afp
Chinezen wachten op de bus in Peking.Beeld afp

Een inwoner van een stad in het noorden van China sleept de Chinese regering voor de rechter, omdat er in zijn ogen te weinig wordt gedaan om luchtvervuiling tegen te gaan. Het is de allereerste keer dat er in China zo'n aanklacht wordt ingediend, zo meldt een staatskrant in het land dinsdag. Of de rechtbank de aanklacht ook echt in behandeling neemt, is nog niet bekend.

Li Guixin woont in Shijiazhuang, een stad met ruim 10 miljoen inwoners op ongeveer 300 kilometer van Peking. Hij eist een schadevergoeding voor de inwoners die de vervuilde lucht inademen. 'Dat doe ik omdat ik iedereen wil laten zien dat wij de echte slachtoffers zijn', zegt Li in de Yanzhao Metropolis Daily.

De Chinees meent dat de luchtvervuiling niet alleen slecht is voor de gezondheid. 'We lijden ook economische schade en die schade zou moeten worden vergoed', vertelt hij. Zijn advocaat wilde niet ingaan op de zaak, omdat het volgens hem om 'vrij gevoelige informatie'' gaat.

Het noorden van China heeft de laatste dagen last van de ergste luchtvervuiling in maanden. De autoriteiten hebben al een hoop maatregelen genomen, maar succesvol lijkt dat nog niet. Ook is het smogalarm voor het midden en noorden van China verhoogd, meldt staatspersbureau Xinhua.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden