’Chinees is niet politiek bewust’

Chinezen zijn een onzichtbare minderheid in Nederland. Volgens Chinese jongeren wordt het tijd om zichzelf op de politieke kaart te zetten.

Het ligt niet in de Chinese aard je mond open te trekken, is de ervaring van Aantink Yeh (26). Toch wil zij Chinezen betrekken bij de Nederlandse politiek. Sinds een half jaar is Yeh vrijwilligster bij het CPIPF, het Chinese Politiek Integratie & Participatie Fonds. De stichting heeft niet alleen als doel Chinezen in Nederland te laten stemmen, maar bepleit ook actieve deelname van Chinezen in de Nederlandse politiek. „Chinezen zijn van huis uit niet politiek bewust. Velen zijn een communistisch regime gewend en beseffen niet welke voordelen vrijheid van meningsuiting en democratie opleveren.”

Yeh ziet ook verschillen met andere minderheden in Nederland. „Turken en Marokkanen zijn veel mondiger en daarom wel in het kabinet vertegenwoordigd. Ook hebben de Turken en Marokkanen meer problemen, waardoor er een behoefte is aan mensen die hen politiek vertegenwoordigen.” Volgens Yeh draait het leven van Chinezen om geld verdienen en kloppen ze zelden bij de overheid aan voor hulp. „Chinezen zijn veel te trots en zullen nooit hun hand ophouden.”

Yeh’s ouders zijn daar een voorbeeld van. Ze kwamen allebei in hun tienerjaren vanuit Hongkong naar Nederland en ontmoetten elkaar in een Chinees restaurant in Arnhem, waar Yeh’s vader toen manager en haar moeder serveerster was. Yeh werd in Arnhem geboren, maar haar ouders openden daarna een eigen restaurant in het dorp Nieuwleusen, vlakbij Zwolle. „Mijn ouders hadden het druk met het restaurant en ik had steeds meer zorg nodig. De aannemer die het restaurant verbouwde en zijn vrouw wilden graag nog een derde kind, maar dat werd haar om medische redenen afgeraden. Zo werden zij mijn pleegouders. Ze woonden een kwartier verderop. Doordeweeks zorgden zij voor mij, terwijl mijn ouders werkten.” Naast Yeh zijn ook haar twee jongere zusjes een groot deel van hun jeugd opgevoed door ’papa en mama Kouwen’.

Yeh werkt als redactieassistente bij een medisch tijdschrift. Haar eigen multiculturele opvoeding leidde haar naar het CPIPF. Het uitvoerend bestuur bestaat uit hoog opgeleide Chinezen. Met symposia, filmfestivals, borrels en andere activiteiten proberen ze het politiek bewustzijn van Chinezen wakker te schudden. Yeh is wel gematigder dan sommige collega’s. „Ik wil niet dat Chinezen de politiek ingaan alleen omdat ze een minderheid zijn. Je wilt toch ook dat álle Nederlanders stemmen?” Het CPIPF ontplooit ook samenwerkingen met Chinese organisaties in andere landen. Een driedaags congres staat al gepland voor driehonderd mensen uit heel Europa.

Yeh begrijpt waarom sommige mensen zich afvragen waar alle moeite nodig voor is. „Chinese jongeren zijn goed geïntegreerd en werken toch hard?” Maar de biologische ouders van Yeh spreken slecht Nederlands en leiden een vrij geïsoleerd bestaan, met slechts een handjevol vrienden. „Mijn ouders vereenzamen in het noorden. Onze gemeenschap is verdeeld, Kantonezen en Mandarijnen gaan niet met elkaar om. De overheid ziet onze problemen niet, maar ze zijn er wel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden