Chinees cadeau siert Engels-Allee in arm Wuppertal

Wat is-ie groot, verzucht een voorbijgangster. "Ik krijg er nekkramp van." Nee, die Chinezen zijn niet kinderachtig. Als je een cadeau van ze krijgt, dan heb je ook iets. Drie meter tachtig hoog, uit brons gegoten, kijkt een baardige man peinzend voor zich uit. De Wuppertalers zijn er blij mee. Zelf is het hen nooit gelukt om het geld bij elkaar te krijgen voor een standbeeld van hun beroemdste stadgenoot. Dankzij de Chinezen staat hij daar eindelijk: Friedrich Engels.

Vlakbij het Engels-Museum, in de Engelstuin, aan de Engels-Allee, prijkt nu het standbeeld waarvan de armlastige stad een economische impuls verwacht. Nu al komen er veel Chinezen naar Wuppertal om zich voor het geboortehuis van 'de grondlegger van het wetenschappelijke socialisme' te laten fotograferen. Friedrich Engels is het Chinese ideaal bij uitstek: communist én kapitalist.

De zoon van een succesvolle katoenfabrikant groeide in Wuppertal op in de villa waarin nu het Engels-Museum zit. Hij was het die zijn vriend Karl Marx telkens weer uit de financiële nood hielp, zodat die verder kon werken aan zijn baanbrekende studies van het kapitalisme. Zelf bezocht Engels met name in Engeland talloze fabrieken en schreef schokkende verslagen van de toestanden daar.

Inmiddels reizen er niet alleen Chinese toeristen maar ook ondernemers naar Wuppertal. De geest van Engels stimuleert hen tot investeringen in met name technologische bedrijven. In de stad heeft zich al een China Competence Center gevestigd, dat met succes tussen Chinese en Duitse bedrijven bemiddelt. Hoe langer hoe meer Chinezen komen in de stad wonen, de eerste luxewinkels zullen niet lang op zich laten wachten, verwacht men.

Geen wonder dat bij de onthulling van het beeld vorige maand de stemming opperbest was. De Chinese ambassadeur beloofde de Wuppertalers gouden bergen en bloeiende landschappen. Duitsland is nu al de grootste Europese handelspartner van China en een groeiend deel van die handel komt terecht in de deelstaat van Wuppertal, Noordrijn-Westfalen.

De stad had ervoor gezorgd dat er op de feestelijke bijeenkomst geen wanklank was te horen. Vier demonstranten met Tibetaanse vlaggen en vijf demonstranten van Amnesty International werden door een politiemacht van 300 man op ruime afstand gehouden. Alleen enkele vertegenwoordigers van de enige echte marxistische partij, de Duitse MLPD, wisten zich met vlag en al onder de gasten te mengen. Maar zo erg tegen het standbeeld waren die ook niet.

Het is wel een beetje wennen, bekende de burgemeester na afloop. Okee, die witte bloemen op de gastentafels waren een vergissing, want die staan in China symbool voor de dood. "Maar toen ik de Chinese gasten na afloop uitzwaaide, begonnen ze als gekken terug te zwaaien. Doe ik iets verkeerds? dacht ik. Later las ik dat uitzwaaien de hoogste eer is die je Chinezen kunt bewijzen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden