Chinees adoptiekind scoort beter op school

CBS: Het zijn allemaal meisjes, en die gaan vaker naar vwo Adoptieprofessor: Gemiddeld IQ van Chinezen is hoger

JOKE WILKING

Geadopteerde Chinese kinderen doen het goed op de middelbare school. Vergeleken met hun Nederlandse leeftijdgenoten doen ze het zelfs beter. Ze zitten percentueel vaker op vwo en havo. Ook geadopterden uit Zuid-Korea komen goed mee, maar kinderen die zijn overgekomen uit andere landen zitten meer op het VMBO. Dit concludeert het Centraal bureau voor de statistiek, dat een groep 15-jarigen uit het schooljaar 2013-2014 onderzocht op schoolniveau.

Hoe het komt dat de Chinese kinderen zo uitblinken is niet helemaal duidelijk, maar de onderzoekers van het CBS doen wel een paar suggesties. Een verklaring kan volgens hen zijn dat de Chinese kinderen uitsluitend meisjes zijn, en die zitten sowieso vaker op het vwo.

"Daar kan ik helemaal inkomen", zegt Anneke Vinke, GZ-psycholoog en voorzitter van het kenniscentrum voor adoptie. "Maar je moet wel voorzichtig zijn", vervolgt ze. "Je kunt met deze cijfers niet zomaar zeggen dat Chinese geadopteerde kinderen slimmer zijn. Uit grootschalig onderzoek in 2008 bleek juist dat het IQ van geadopteerde kinderen wereldwijd vergelijkbaar is met het IQ van de algemene bevolking. Het lijkt erop dat de Chinese kinderen wel heel goed profiteren van hun adoptieomgeving."

Oud-adoptieprofessor René Hoksbergen kijkt daar anders naar. Hij denkt te begrijpen waarom de Chinese kinderen op een hoger niveau op school zitten. "Cultureel gezien liep China ver voor Europa uit. Je zou kunnen zeggen dat het gemiddelde IQ van een Chinees hoger is dan dat van de Nederlandse bevolking. Chinezen hebben een mentaliteit van hard werken, net als andere Aziatische landen. De stimulans die de kinderen hier in Nederland krijgen, slaat goed bij hen aan."

Het CBS noemt ook de jonge leeftijd waarop kinderen uit China naar Nederland komen. Vinke: "Uit grootschalig onderzoek blijkt dat adoptie leidt tot inhaalgroei. Hoe jonger je bent, en hoe meer liefde en energie in het kind is gestoken voordat de kinderen naar een ander gezin gaan, hoe beter het gaat."

Ook gunstige omstandigheden in het land van herkomst kunnen volgens het CBS bijdragen aan het hogere schoolniveau.

Hoksbergen: "Kinderen die in China worden afgestaan, komen vaak niet uit een omgeving die door armoede en ellende verscheurd is. Het is een absolute doorsnede van de Chinese gemeenschap."

Vinke kan dit beamen: "Het belangrijkste in het voorspellen van schoolsucces is hoe de periode voor de adoptie is geweest."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden