Chinees adoptiekind doet het beter op school

Kinderen bij een tekenwedstrijd in het Chinese Qingdao. Beeld epa
Kinderen bij een tekenwedstrijd in het Chinese Qingdao.Beeld epa

Adoptiekinderen uit China presteren op school beter dan niet-geadopteerde kinderen. Ze zitten op vijftienjarige leeftijd vaker op het vwo, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Adoptiekinderen uit andere landen scoren doorgaans net iets minder hoog dan niet-geadopteerden.

Van de niet-geadopteerde vijftienjarigen is 22 procent vwo'er. Bij Nederlandse kinderen die uit China geadopteerd zijn is dat 30 procent. Waar dat verschil uit voortkomt is niet helemaal duidelijk. Sekse speelt waarschijnlijk een rol, vermoedt het CBS. Veruit het grootste deel van de Chinese adoptiekinderen is meisje, en meisjes hebben gemiddeld een iets hoger opleidingsniveau dan jongens.

Ook kan meespelen dat Chinese kinderen uit een betere omgeving komen. Ze worden meestal opgegeven vanwege de eenkindpolitiek, en niet omdat de ouders te arm zijn om hen op te voeden. In de meeste andere adoptielanden is armoede wel de belangrijkste reden om een kind op te geven.

Bovendien gebeurt de adoptie bij Chinese kinderen relatief vroeg: meestal voor het tweede levensjaar. Daardoor lopen ze minder risico om een taalachterstand op te lopen. Kinderen uit andere landen worden doorgaans iets later geadopteerd. Dat zou volgens het CBS kunnen verklaren waarom ze minder vaak op het vwo belanden.

Adoptie-ouders zitten er vaak warmpjes bij
Verder heeft het grootste gedeelte van adoptie-ouders een hoog inkomen, en zijn vooral de adoptie-ouders van Chinezen goede verdieners. Dat zou ook kunnen verklaren waarom Chinezen het beter doen, meent het CBS. Welgestelde gezinnen kunnen mogelijk meer spenderen aan bijlessen en andere educatieve ondersteuning. Dat verklaart echter niet waarom kinderen uit andere landen het op school minder goed doen.

Het aantal kinderen dat in Nederland geadopteerd wordt, neemt al enkele jaren af. Waren het er in 2010 nog 710, in 2014 waren dat er 354. Een duidelijke reden daarvoor is er niet. Stichting Adoptievoorzieningen vermoedt dat het te maken heeft met de financiële crisis en de toenemende mogelijkheden om op een biologische manier kinderen te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden