China zet miljarden in om economische rol te versterken

Aziatisch geld stroomt naar Europa. Vooral China heeft nog vele miljarden liggen die Peking graag in het buitenland wil investeren.

Als ABN Amro straks in handen komt van de Britse bank Barclays, dan gebeurt dat deels met Chinees geld. De China Development Bank steekt, net als het investeringsfonds Temasek uit Singapore, miljarden in Barclays. Deze stap past perfect in het nieuwe investeringsbeleid van de Chinese overheid, die onlangs aankondigde dat zij meer geld wil steken in buitenlandse bedrijven. Die strategie levert meer rendement op en een grotere rol in de wereldeconomie.

De grote bulk van de buitenlandse reserves van China, ter waarde van 1300 miljard dollar, is nu belegd in Amerikaanse staatsobligaties. Die brengen niet bijzonder veel op en bovendien nemen de risico’s toe. De dollar daalt en de Amerikaanse tekorten stijgen, dus gaan de Chinezen eens verder kijken. Risicospreiding is les één voor iedere belegger.

Maar de buitenwereld is niet altijd blij met de Chinese opmars. Twee jaar geleden wilde het Chinese oliebedrijf CNOOC de Amerikaanse collega Unocal overnemen. Na hevige protesten uit de Amerikaanse politiek dropen de Chinezen weer af.

Minder problemen waren er dit jaar toen China miljarden investeerde in het Amerikaanse private-equitybedrijf Blackstone. Dat werd door de Amerikaanse politiek niet van strategisch belang geacht, zoals Unocal. Blackstone is wel een zeer invloedrijke belegger, die de China Development Bank nu adviseert.

In Europa groeit de weerstand tegen de golf van Chinees geld die deze kant op komt. Bondskanselier Merkel uitte vorige week haar zorgen over de dreigende overname van Duitse bedrijven door staatsondernemingen uit China en andere opkomende landen. Haar vrees is dat Peking politieke bedoelingen heeft met de investeringen. De Europese Commissie stelt een onderzoek in.

In Nederland blijft het vooralsnog stil – ook al kan ABN Amro straks onderdeel zijn van een bedrijf waarin de Chinese overheid een stevige vinger in de pap heeft. „Je kunt je afvragen of dat acceptabel is”, zegt econoom Jaap van Duijn, voormalig fondsmanager van Robeco. „Als land moet je wel zorgen dat je de strategische infrastructuur in eigen hand houdt.” Maar Van Duijn denkt dan vooral aan energie en transport. „De financiële sector hoort niet per se bij die strategische infrastructuur.”

Van Duijn is niet verbaasd over de Aziatische deelname in Barclays. „Daar zit nu het geld. Het is wel een beetje treurig: Vroeger hadden de rijkste landen ook de grootste vermogens, nu zitten de grootste reserves bij zogenaamde ontwikkelingslanden. De Chinezen weigeren zou heel moeilijk worden, want ze kunnen natuurlijk ook geleidelijk van alles opkopen. Ze willen ook wat met hun geld en dat is heel begrijpelijk.”

De Nederlandse ervaringen met Chinese eigenaars zijn niet slecht: Overslagbedrijf ECT en de winkelketen Kruidvat zijn al jaren in handen van Hutchison Whampoa. Maar dat is wel een privé-onderneming uit de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong, geen staatsbank die vanuit Peking aangestuurd wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden