China zet maoïstische website Utopia op zwart

Een Chinees jongetje zwaait met de nationale vlag van China Beeld ap
Een Chinees jongetje zwaait met de nationale vlag van ChinaBeeld ap

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag de maoïstische website Utopia afgesloten wegens het plaatsen van kritische teksten. De oprichter van de website, Han Deqiang, zei dat de website een maand gesloten blijft.

De sluiting houdt mogelijk verband met de val van de Chinese partijbons Bo Xilai vorige maand.

Volgens Han is de website op zwart gezet omdat er kritische teksten op stonden over de Communistische Partij, de leiders van de partij en het aanstaande partijcongres. "Ik verwachtte al dat dit zou gebeuren", aldus Han. 'Als ze ons op zwart willen zetten is dat hun recht. Wij maken gebruik van ons recht onszelf uit te drukken, en zij maken gebruik van hun recht.'

Steunbetuiger
Han is een uitgesproken steunbetuiger van Bo, die vorige maand werd ontslagen als partijchef van de stad Chongqing. Bo zou zich schuldig hebben gemaakt aan nepotisme. De Chinese autoriteiten zijn sinds het ontslag van Bo, die het gedachtegoed van Mao Zedong zou uitdragen, druk bezig zijn nalatenschap uit te bannen. Discussies over Bo, bijvoorbeeld online, worden in de kiem gesmoord. Bo werd door maoïsten en extreemlinks geprezen voor zijn pro-maoïstische uitlatingen.

De redenen voor Bo's ontslag zijn nog steeds niet geheel duidelijk. Wat mogelijk een rol heeft gespeeld is dat de voormalige politiechef van Chongqing, een vertrouweling van Bo, begin februari werd betrapt bij het Amerikaanse consulaat. Hij zou politiek asiel hebben aangevraagd.
Websites zoals Utopia hangen het gedachtegoed van Mao aan. Ze hebben in het verleden kritiek geuit op privatiseringen in de economie en andere door het Westen geïnspireerde hervormingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden